Nieuwe Google Android 2.0 kan gratis navigeren

android2_navigatieGoogle komt met een gratis alternatief voor navigatiesystemen à la TomTom. Het internetbedrijf heeft  meer details bekend gemaakt van de nieuwe versie van Android, het besturingssysteem voor mobiele telefoons. Android 2.0 wordt een rechtstreekse concurrent van TomTom-achtige apparaten nu Google zogeheten turn-by-turn navigatie toevoegt aan Google Maps, inclusief stembesturing, zoeken op de kaart en live verkeersinformatie. De eerste telefoon met die functie is de Motorola Droid, die deze week in de VS werd geïntroduceerd. Ook andere telefoons met Android 2.0  en GPS zullen kunnen navigeren, aldus Google, maar de dienst is voorlopig alleen in de VS beschikbaar. Het lijkt een aantrekkelijk alternatief voor de iPhone met TomTom of Navigon software, waarvoor in de iTunes Store 70 euro afgerekend moet worden (exclusief carkit van 100 euro). Google is onderhandeling met Apple om de dienst ook aan iPhone-gebruikers aan te bieden.

De eerste reacties op Google Maps navigatie zijn positief. Maar… de software mag dan gratis zijn, nadeel is dat er voor het downloaden van de Google kaarten wel een mobiele dataverbinding of wifi nodig is. De berekende route wordt tijdelijk in het geheugen van de telefoon opgeslagen, echter niet de complete kaart. Bij herberekeningen en omleidingen is dus opnieuw een dataverbinding nodig. Dat lijkt op dezelfde constructie als het (iets minder gelikte) Nav4all, het gratis mobiele navigatiesysteem dat al een tijd op de markt is voor een hele hoop andere toestellen.

Meer vernieuwingen in Android 2.0: het heeft een betere browser dan voorganger Android 1.6 en ondersteunt nu (net als Safari voor de iPhone) HTML 5. Ook nieuw voor Android: bluetooth 2.1-ondersteuning om bijvoorbeeld spelletjes op afstand tegen elkaar te spelen.

Daarnaast kun je meerdere Gmail-accounts combineren op één telefoon en zal Google ondersteuning voor Microsoft Exchange toevoegen, belangrijk voor zakelijke gebruikers.

Bekijk hier een video van de nieuwe functies. En hier een lading screenshots van Android 2.0.

    • Marc Hijink