Meldpunt Cynisme

De tijd dat bellen naar een telefoondienst alleen voor vieze oude mannetjes was, ligt ver achter ons. U weet wel: die goeie ouwe jaren ’90, toen een ‘06-nummer draaien’ nog betekende dat je automatisch werd doorverbonden met een hijgende huisvrouw wier libido was vastgelegd op een cassettebandje van Menno Buch. Nee, tegenwoordig is er voor elk wat wils: je kunt je telefonisch laten aurareaden, parahealen en zelfs holistisch over je chakra laten masseren. Het schijnt dat De Nederlandsche Bank onlangs ook een aparte callcenter heeft ingericht voor gedupeerden van de DSB-affaire, maar dat loopt nog niet echt storm.

‘Dit servicenummer kost circa 85 euro per minuut, exclusief de kosten voor het afsluiten van drie extra abonnementen voor uw mobiele telefoon.’

Geen nood, voor dit soort oplichterij is vast ook een klachtenlijn opgericht, naast de inmiddels overbelaste 0900-de-heg-van-mijn-buurman-is-te-hoog en 0900-ik-woon-naast-een-schoolplein-vol-kutkinderen. Vindt u in de telefoongids niks dat bij uw grieven past, zoek dan gewoon verder op internet – de digitale stortplaats van ons Grote Ongenoegen. De gemeente Rotterdam denkt met u mee: zij heeft onlangs een ‘digitaal loket’ geopend waar ambtenaren hun bedorven ei kwijt kunnen over hun collega’s. Meldpunt Cynisme heet het, speciaal voor mensen die zich ergeren aan de zuurgraad op hun werk.

Ik dacht eerst dat het een grap was, maar nee. Opmerkingen als ‘Is die er dan?’ wanneer het over de visie van de organisatie gaat, zijn vanaf nu taboe – zo vermeldt een interne memo. De reacties op het initiatief laten zich raden. „Kliklijn.” „Doorgeslagen controlezucht.” „Helpt toch niet.”

Nu ja: overbodig is het project in ieder geval niet, zo te horen.

Wethouder Lucas Bolsius geeft wel toe dat het een beetje naar uit-de-school-klappen smaakt: „De term ‘meldpunt’ is wat ongelukkig gekozen; steunpunt was een betere benaming geweest”, aldus Bolsius. Steunpunt Cynisme, voor al uw klachten over klagende collega’s. Ik weet niet wat de overheid nog meer van plan is op te lossen, maar het moet niet veel gekker worden. Vroeger had je daar gewoon een echtgenote voor.

Of een 06-nummer.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg