China heeft meer kinderen nodig

In de Chineestalige wereld werd gisteren het Chong Yang- of  Dubbele Negenfestival gevierd, een eerbetoon  aan de senioren op de negende dag van de negende maand van de maankalender.  Er werd, zoals de traditie het voorschrijft, veel chrysantenthee of –wijn, gedronken, rijstkoek gegeten en de vitalere bejaarden beklommen hier en daar een bergje of heuvel.

Kinderen op een basisschool in Hefei, de hoofdstad van de oostelijke Chinese provincie Anhui. (Foto Reuters)

Kinderen op een basisschool in Hefei, de hoofdstad van de oostelijke Chinese provincie Anhui. (Foto Reuters)Kinderen op een basisschool in Hefei, de hoofdstad van de oostelijke Chinese provincie Anhui. (Foto Reuters)

In de Chineestalige wereld werd gisteren het Chong Yang- of  Dubbele Negenfestival gevierd, een eerbetoon  aan de senioren op de negende dag van de negende maand van de maankalender.  Er werd, zoals de traditie het voorschrijft, veel chrysantenthee of –wijn, gedronken, rijstkoek gegeten en de vitalere bejaarden beklommen hier en daar een bergje of heuvel.

Politiek interessanter was dat  wetenschappers en enkele politici  ‘Seniorendag’ aangrepen om te pleiten  voor het afschaffen van de  ‘een kind politiek’. Volgens de China Daily, een van de regeringsspreekbuizen, staat China zelfs op het punt het dertig jaar oude beleid om de groei van de bevolking een beetje af te remmen grondig te wijzigen, zo niet in zijn geheel terzijde te schuiven.

Daar zijn dwingende redenen voor, denken wetenschappers zoals Zhao Baige, directeur van de nationale bevolkings- en familieplanningcommissie en vide-premier Hui Liangyu. China is in een hoog tempo aan het vergrijzen en het aantal werkenden is aan het dalen. In het zuiden van China, in ,,de werkplaats van de wereld’’, ontstaan door de krachtige economische groei en door de geboortebeperkingspolitiek al tekorten aan arbeidskrachten.

Als China (1,3 miljard inwoners) doorgaat met de ‘één kind politiek’ daalt de werkende bevolking vanaf 2025 met tien miljoen per jaar en zal het aantal jongeren tussen de 20 en 24 jaar dalen met 25 procent. Nu hebben Chinese paren gemiddeld 1,8 kind, het geboortecijfer is al 17 jaar lang stabiel.

In de praktijk wordt de  ’een kind politiek’  allang niet meer zo streng toegepast als 20, 25 jaar geleden. Het is een papierenwet aan het worden. Welvarende echtparen betalen eenmalig een boete als zij meer dan een kind nemen. Wie in de privesector werkt hoeft ook geen consequenties te vrezen. Ambtenaren en partijtijgers moeten wel uitkijken, maar  de lijst met officiële uitzonderingen(boeren, minderheden, vissers, zeelieden, gehandicapten, slachtoffers van natuurrampen) is in de afgelopen jaren voortdurend gegroeid. En zal nog verder worden uitgebreid.

De meest opvallende uitzonderingen zijn de echtelieden die zelf zijn opgegroeid in een een-kind-gezin. Omdat man en vrouw allebei enigkinderen zijn, mogen zij twee of meer kinderen nemen. In steden als Shanghai, Chengdu en Guangzhou worden ouders nu aangemoedigd meer dan een kind te nemen want de stadsbesturen voorzien vanaf 2011 steeds grotere vergrijzingsproblemen, waaronder de betaalbaarheid van de gezondheidszorg en het tekort aan arbeidskrachten.

De ironie wil nu dat vooral de jongere echtparen helemaal geen grotere gezinnen willen stichten.  Ze werken doorgaans allebei hard  en willen double income no kids blijven om een mooi, duur  appartement plus  een auto te kunnen kopen, of  op droomreis te gaan naar  New York en Hawaii, de favoriete bestemmingen van jong China.

    • Oscar Garschagen