Lodeweges per direct weg als coach van NEC

Dwight Lodeweges heeft ontslag genomen als trainer van NEC. Dat heeft de voetbalclub uit Nijmegen vandaag bekendgemaakt. FC Twente-coach Steve McClaren verlengde zijn contract tot de zomer van 2011.

Lodeweges, bezig aan zijn eerste jaar bij NEC, bracht vanmorgen spelers en staf op de hoogte van zijn besluit. De van PSV afkomstige trainer had een dag eerder de directie al laten weten dat hij van plan was te stoppen.

„Ik heb niet het gevoel de trainer te zijn die NEC op dit moment nodig heeft. Het lukt mij niet om een wending te geven aan de huidige situatie, en ik heb er geen vertrouwen in dat ik dat op korte termijn kan veranderen”, aldus Lodeweges, die deze zomer Mario Been opvolgde, in een persverklaring. NEC staat elfde in de eredivisie, met 11 punten uit elf wedstrijden.

„Ik verwijt de club, de spelers en de staf niets, wens NEC veel succes en realiseer me dat de club hiermee in een moeilijke positie wordt gebracht, midden in de competitie en vlak voor de bekerwedstrijd tegen Excelsior.”

Algemeen directeur Jacco Swart is verbaasd over het plotselinge vertrek. „Natuurlijk hebben wij hem gevraagd hier nog eens goed over na te denken. Voor ons was er geen aanleiding uit elkaar te gaan. Nadat hij dit gedaan heeft, hebben wij besloten in te gaan op zijn herhaalde verzoek om de arbeidsovereenkomst per direct te ontbinden. Wij zijn teleurgesteld dat hij vertrekt, maar respecteren zijn besluit en oprechtheid in deze.”

Wim Rip en Wilfried Brookhuis nemen de komende wedstrijden de taken van Lodeweges over. Assistent-trainer Ron de Groot is herstellende van een hartinfarct. De Groot heeft de benodigde papieren om hoofdtrainer te worden, maar de Nijmeegse club wil hem in alle rust laten revalideren.

Steve McClaren (48) is ook volgend seizoen trainer/coach van FC Twente. Dat heeft de eredivisie club vandaag op haar website bekendgemaakt. McClaren is bezig aan zijn tweede seizoen in Enschede. Het contract met de Brit is verlengd tot de zomer van 2011. „FC Twente is een ambitieuze club en heeft dit seizoen die ambities ook getoond, dat spreek me erg aan”, meldde de voormalig bondscoach van Engeland. FC Twente is koploper in de eredivisie.

Lees een interview met McClaren op nrc.nl/links