Laura Dekker stelt zeilplan half jaar uit

Zeilster Laura Dekker begint niet dit najaar vanuit Portugal aan haar soloreis om de wereld. Zelfs als de kinderrechters haar hiervoor met hun uitspraak vrijdag toestemming geven, stelt ze haar vaarplannen uit tot volgend jaar.

In het Jeugdjournaal gisteravond zei de veertienjarige Laura, die verder geen journalisten te woord staat, dat ze pas na het huidige schooljaar vanuit Nederland wil vertrekken. Volgens haar woordvoerder vertrekt de havo-leerling wellicht eerder, in april of mei 2010, voor haar tweejarige wereldreis. ‘Team Laura Dekker’ heeft tot uitstel besloten vanwege de zware najaarsstormen op de Atlantische Oceaan en de psychische druk door de enorme media-aandacht.

Laura Dekker wil de jongste solozeiler worden die de wereld is rondgevaren. Het huidige record staat op naam van de Brit Mike Perham, die deze zomer na negen maanden terugkeerde van zijn solotocht. Perham was bij aankomst eind augustus zeventien jaar en ruim vijf maanden oud. Laura Dekker viert in september 2010 haar vijftiende verjaardag. Als ze volgende zomer vertrekt en haar race zoals gepland binnen twee jaar voltooit, kan ze het record van Perham breken.

Drie kinderrechters bogen zich gisteren in Utrecht in een vier uur durende, besloten zitting over de reisplannen van Laura Dekker. De Raad voor de Kinderbescherming bleef bij het negatieve advies en adviseerde de kinderrechters haar nog een jaar onder toezicht te stellen van Bureau Jeugdzorg.

Eind augustus bepaalden de kinderrechters dat Laura Dekker, in afwachting van een onderzoek door een psycholoog, gedurende twee maanden onder toezicht kwam te staan. Hierdoor kon ze niet zoals gepland in september uitvaren vanuit Nederland. Ze kwam meteen met een nieuw zeilplan: begin november starten vanuit Portugal. Dat gaat nu ook niet meer door.

„Een meisje van veertien jaar is niet ervaren genoeg om een slaapritme van twintig minuten per keer aan te houden. En dat is wel nodig tijdens zo’n reis”, verklaarde een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming gisteren. Als Laura Dekker nog een jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg blijft staan, kan ze pas in november 2010 van start gaan. Tegen die tijd is het ook slecht weer op de oceaan. Bij een nog later vertrek komt de verbetering van het solorecord van Perham wel in gevaar.

Eerdere artikelen staan op nrc.nl/binnenland