Laatste vonnis van Hof in Sierra Leone

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft, zeven jaar na het einde van de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land, zijn laatste vonnis gewezen in de hoofdstad Freetown. Het door de Verenigde Naties opgezette hof bevestigde gisteren in hoger beroep de gevangenisstraffen van drie voormalige rebellenleiders.

Het Speciale Hof voor Sierra Leone werd in 2002 opgericht om de grootste misdadigers te vervolgen uit de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone tussen 1991 en 2002. Tienduizenden burgers werden vermoord, verminkt en verkracht tijdens de strijd van rebellen tegen de regering. Het hof in Freetown heeft in totaal acht verdachten veroordeeld.

De enige resterende zaak is die tegen Charles Taylor, de ex-president van Liberia die de rebellen in Sierra Leone gesteund zou hebben om toegang te krijgen tot diamanten in dit buurland. Het proces tegen Taylor, die terechtstaat voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vindt om veiligheidsredenen niet plaats in Freetown maar in Den Haag.

De rechters in Freetown hielden gisteren de straffen in stand tegen drie oud-leiders van het Revolutionary United Front (RUF), de voornaamste rebellenbeweging. Het drietal werd in februari van dit jaar schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het was de eerste keer dat een internationaal hof een veroordeling uitsprak vanwege ‘gedwongen huwelijken’, de praktijk waarin jonge meisjes als seksslavin moeten werken.

Issa Sesay moet 52 jaar de gevangenis in. Morris Kallon heeft 40 jaar cel gekregen, en Augustine Gbao 25 jaar. De drie waren in beroep gegaan tegen deze straffen.

Inwoners van Sierra Leone kijken met gemengde gevoelens terug op het tribunaal. Veel mensen zijn blij met de veroordelingen, hoewel veel misdaden onbestraft zijn gebleven. Veel inwoners waren verontwaardigd toen een leider van een militie die het opnam tegen de beruchte RUF, vervolgd werd. Sam Hinga Norman overleed tijdens zijn proces. Ook RUF-leider Foday Sankoh overleed tijdens zijn proces. (Reuters, AP)