kort

Hypotheek met korte renteperiode nu populairder

Den haag. Huizenkopers hebben bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek in augustus bijna twee keer zo vaak voor een korte rentevaste periode (tot maximaal één jaar) gekozen als een jaar eerder. Ruim 27 procent van het bedrag aan nieuw afgesloten woninghypotheken had een korte rentevaste periode, tegen 14 procent in augustus 2008, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van het percentage nieuw afgesloten hypotheken met een rentevaste periode van maximaal één jaar gaat samen met een forse daling van de korte hypotheekrente. Deze rente is tussen oktober 2008 en april 2009 gedaald van 6 naar 3,5 procent, aldus het CBS. Het percentage hypotheken met een vaste renteperiode van meer dan vijf jaar daalde in augustus van 68 naar 39. (ANP)

Bedrijven snijden in bonus en mobieltje

AMSTERDAM. Verreweg de meeste bedrijven, bijna eenderde, gaan het budget voor bonussen voor volgend jaar verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van opleidingsinstituut Van Harte & Lingsma. Uit het onderzoek blijkt verder dat eentiende van de ruim zeshonderd ondervraagde leidinggevenden als eerste in het budget voor de winstdeling snijdt en evenzoveel in het budget voor de auto van de zaak. Daarna volgt het zakelijke mobieltje met 4,6 procent. In de opleidingsbudgetten wordt maar door 4,3 procent van de ondervraagden als eerste gesneden. Bijna 60 procent houdt het budget voor opleidingen en cursussen voor 2010 in stand. Van de ondervraagden schroeft 5,7 procent het opleidingsbudget nog verder op. Ruim 20 procent van de leidinggevenden gaf aan helemaal niet te gaan snijden in de arbeidsvoorwaarden. Oktober is traditioneel de maand waarin bedrijven de budgetten voor arbeidsvoorwaarden voor volgend jaar vaststellen. Daarbij wordt gekeken hoeveel volgend jaar uitgegeven mag worden aan bijvoorbeeld kinderopvang, reiskostenvergoedingen, bonussen en winstdelingen. (ANP)

Minder boekingen voor wintervakanties

Amsterdam. Het aantal boekingen voor een vakantie in de winterperiode blijft tot dusver sterk achter. Volgens brancheorganisatie ANVR zijn er tot nu toe 15 procent minder reizen naar de zon of de sneeuw geboekt dan vorig jaar. De ANVR stelde gisteren dat de cijfers aantonen dat reizigers lang wachten met boeken. Het aantal boekingen voor een zomervakantie lag begin dit jaar 18 procent lager. Nu blijkt dat de consument zo’n 7 procent minder zomerse reizen heeft geboekt. De wintersport heeft het meest te lijden onder de zuinige vakantieganger: het aantal boekingen voor skireizen is met 17 procent gedaald. Naar Oostenrijk zijn 20 procent minder reizen geboekt, Franse wintersportplaatsen hebben te maken met een terugval van 15 procent. Driekwart van de wintersporters geeft de voorkeur aan een reis per auto. De rest reist met de bus, de trein of het vliegtuig. (ANP)

20.000 euro boete voor beleggingsexpert

DEN HAAG. Beleggingsexpert Geert Schaaij heeft een schikkingsvoorstel van 20.000 euro geaccepteerd voor overtreding van de regels voor aandelenhandel. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed in juli 2006 aangifte tegen de beleggingsgoeroe nadat hij in het programma Business Class aandelen van het bedrijf Dico had aangeraden. Kort daarvoor had hij voor klanten aandelen in de beddenleverancier gekocht. (ANP)