kort

Zwembond: tekort aan water bedreigt Nederlandse clubs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Nederlandse zwemclubs hebben een ernstig tekort aan badwater. Dat stelt de Nederlandse zwembond (KNZB) na een onderzoek onder de zwemverenigingen. „Verenigingen worden in hun bestaan aangetast en bedreigd. De mondiale positie van Nederland op grote zwemtoernooien komt onder druk te staan”, aldus de bond, die vindt dat de clubs meer ‘baduren’ moeten krijgen toebedeeld in de baden. De zwemclubs moeten volgens voorzitter Erik van Heijningen beter gaan samenwerken met de exploitanten van de baden. Uit cijfers van de KNZB blijkt dat 52 procent van de zwemclubs een tekort aan badwater heeft, bij waterpoloclubs is dat 59 procent. De zwemclubs geven jaarlijks 15 miljoen euro uit aan exploitanten. Van de contributie-inkomsten gaat 75 procent op aan accommodatie. Bij andere sportclubs is dat 44 procent, aldus Van Heijningen.

Safina lost Williams weer af als nummer 1

RIJSWIJK. De Amerikaanse tennisster Serena Williams moet na drie weken haar koppositie op de wereldranglijst weer inleveren. De Russin Dinara Safina lost haar opnieuw af. Williams nam begin oktober de eerste plaats over van Safina. De Russin nam de leiding in april over van Williams en doet dat nu weer. Beste Nederlandse is Michaëlla Krajicek (plaats 119), die gisteren haar rentree maakte na wekenlange afwezigheid vanwege een polsblessure. Ze won met haar Poolse dubbelpartner Marta Domochovska in de eerste ronde van het ITF-toernooi in Poitiers van de Françaises Lou Brouleau en Caroline Garcia: 6-0 en 6-0. (ANP)

Coen Moulijn onthult eigen standbeeld

ROTTERDAM. Op het plein voor de Kuip in Rotterdam heeft Coen Moulijn gisteren een standbeeld van zichzelf onthuld. De legendarische linksbuiten van Feyenoord staat nu in brons voor het stadion waar hij tussen 1955 en 1972 voetbalde. De nu 72-jarige Moulijn was in zijn tijd de lieveling van het Rotterdamse voetbalpubliek. Hij speelde 487 wedstrijden voor Feijenoord, destijds nog met ij en geen y. Met zijn club veroverde hij vijf keer de landstitel, een keer de Europa Cup I en de wereldbeker. Moulijn speelde 38 interlands. Kunstenaar Tom Waakop Reijers, net als Moulijn afkomstig uit het Oude Noorden van Rotterdam, maakte het beeld. (ANP)

Moskou ontslaat trainer na 42 dagen

MOSKOU. CSKA Moskou heeft trainer Juande Ramos ontslagen. De Spanjaard is precies 42 dagen in dienst geweest bij de Russische voetbalclub. Ramos, vorig seizoen nog trainer van Real Madrid, volgde op 10 september de Braziliaan Zico op bij CSKA, maar de Spanjaard kreeg het elftal evenmin aan de praat. De club staat vijfde in de competitie en doet het slecht in de Champions League. (ANP, AFP)

AC Milan bevestigt komst Beckham

MILAAN. David Beckham speelt na de winterstop weer voor AC Milan. Dat liet vicevoorzitter Adriano Galliani van de Italiaanse club gisteren weten. Beckham voetbalde de tweede helft van vorig seizoen ook voor AC Milan. De middenvelder keerde daarna weer terug naar Los Angeles Galaxy, waar hij nog onder contract stond. (ANP)