kort

CDA-fractie in Rotterdam stelt zich niet meer beschikbaar

ROTTERDAM. De CDA-fractie in de gemeenteraad van Rotterdam stelt zich niet beschikbaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De fractie is het niet eens met de manier waarop de vertrouwenscommissie gesprekken met de fractie heeft gevoerd, met name over vertrek van wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs). Dat lieten de drie CDA-gemeenteraadsleden gisteren weten. De fractie is kwaad op de vertrouwenscommissie, omdat die de fractie het vertrek van wethouder Geluk aanrekent en voorbijgaat aan het standpunt van de commissie van wijzen. De fractie vond dat Geluk te solistisch optrad. Hij stapte deze zomer op en ging aan de slag als bestuurder in het onderwijs. Een commissie begreep de opstelling van de fractie om het vertrouwen in Geluk op te zeggen, omdat hij eiste dat de fractie zijn beleid zou steunen. De fractie vond echter dat ze een eigen rol had in het beoordelen van zijn beleid. (ANP)

Ziekenhuis moet zich kliniek noemen

DEN HAAG. Het gevangenisziekenhuis in Scheveningen mag geen patiënten meer behandelen die acute medische hulp nodig hebben. Ook mag het ziekenhuis zich geen ziekenhuis meer noemen, maar moet het zich profileren als zorgcentrum of kliniek. Dat heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. De staatssecretaris volgt daarmee de maatregelen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft opgelegd aan het penitentiair ziekenhuis, waar vooral vluchtgevaarlijke gedetineerden en gevangenen van internationale tribunalen worden behandeld. Aanleiding voor de ingreep is het overlijden in december vorig jaar van een zeventienjarige jongen die vanuit jeugdgevangenis De Hartelborgt was doorverwezen naar Scheveningen. De arts van het gevangenisziekenhuis heeft zich weliswaar voldoende ingezet, maar is volgens de inspectie tekortgeschoten bij het onderkennen van de ernst van het ziektebeeld van de jongen. (ANP)

Bezuiniging van Klink is rechtmatig

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De rechtbank in Den Haag vindt de bezuiniging van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) op de geestelijke gezondheidszorg rechtmatig. De rechter wees gisteren de eis van GGZ Nederland af dat Klink de korting van 119 miljoen euro intrekt. Samen met de vereniging van psychiaters (NVVP) stelden de instellingen voor de geestelijke gezondheid (GGZ Nederland) dat het bezuinigingsbedrag niet is onderbouwd. Bovendien zou de 119 miljoen euro naar verhouding tot het beschikbare budget hoog zijn. Dat hebben de klagers echter onvoldoende kunnen aantonen, aldus de rechtbank. GGZ Nederland sluit een hoger beroep niet uit.

Arrestaties na dreigfilmpjes RET

Rotterdam. De politie in Rotterdam heeft gisteren drie jongeren aangehouden die medewerkers van vervoersbedrijf RET in internetfilmpjes met de dood zouden hebben bedreigd. Het gaat om een vijftienjarige en twee achttienjarige Rotterdammers, zo maakte de politie bekend. De RET deed vorige week aangifte nadat de filmpjes werden ontdekt. De politie vond bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten onder meer een nepvuurwapen. De jongeren verklaarden de bedreigingen onder invloed en in een baldadige bui te hebben gedaan. (ANP)

Minder smartshops sinds paddoverbod

AMSTERDAM. Het aantal smartshops is sinds het paddoverbod flink afgenomen. Voor de invoering van het verbod waren er vijftig ondernemers aangesloten bij de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS). Van hen zijn er inmiddels twaalf failliet, opgehouden of iets anders gaan doen. Dat zei VLOS-woordvoerder Paul van Oyen gisteren. „Het paddoverbod is voor de branche desastreus geweest.” De maatregel ging op 1 december 2008 in. Volgens Van Oyen is de omzet van smartshops door het verbod flink afgenomen. In Amsterdam zou het gaan om een daling van circa 50 procent. (ANP)

Nederland zoekt oplossing Somaliërs

DEN HAAG. Nederland zoekt naar een oplossing voor 43 vluchtelingen uit Somalië die het marinefregat Hr. Ms. Evertsen zaterdag heeft gered in de Golf van Aden. De ambassade in Jemen onderhandelt sindsdien met de autoriteiten in Jemen en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR over de opvang van de Somaliërs. Dat heeft een woordvoerder van Defensie gisteren gezegd. De mannen, vrouwen en kinderen, onder wie baby’s, zaten in een stuurloos bootje en hadden al twee dagen geen eten en drinken meer. (ANP)