kort

Bonden vinden maatregelen directie TNT te drastisch

Door een onder redacteuren

Den haag. De vakbonden stemmen in met een sanering bij het postbedrijf TNT Post. De gezamenlijke bonden hebben gisteren laten weten dat hun leden moeten kiezen tussen werk en inkomen. Maar de bonden, waaronder FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond, denken wel dat er minder hard gesneden hoeft te worden bij TNT dan de directie nu voorstelt. De afgelopen maanden hebben de vijf bonden onderzoek laten verrichten door bureau Ecorys naar de grote reorganisatie die de directie van TNT wil doorvoeren. De bonden zeggen zich achter de conclusies van Ecorys te scharen. „Ecorys komt helaas tot de conclusie dat het voorkomen van gedwongen ontslagen zonder verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor de zittende TNT-medewerkers niet reëel is”, zegt Sander Martins van ABVAKABO FNV. De bonden gaan de komende weken hun leden twee scenario’s voorleggen waaruit ze moeten kiezen: behoud van het huidige inkomen, waardoor een groot aantal postbodes zal moeten worden ontslagen. Of inlevering van loon, waardoor meer mensen hun baan kunnen houden. De laatste optie was ook vervat in het ‘principeakkoord’ dat de bonden eerder sloten met de directie. De leden wezen dit echter af, waarna de vakbondsleiders besloten een eigen onderzoek te laten uitvoeren.

KPN: meer vrouwen in topfuncties

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. KPN wil meer vrouwen in de top. Mannelijke kandidaten zullen van een aantal topfuncties worden uitgesloten. Op die manier wil KPN voorkomen worden dat vrouwelijk talent teleurgesteld het bedrijf verlaat omdat ze moeilijk kunnen doorstromen. „We willen talent behouden”, zegt Marion Koopman, directeur diversiteit bij het telecombedrijf. „Er beginnen evenveel mannen als vrouwen bij KPN, maar veel vrouwen vertrekken al in het middenkader. Het ontbreekt aan voorbeeldfuncties in de top van het bedrijf.” Bij gelijke geschiktheid kiest KPN al wel voor vrouwen, toch is het bedrijf voor het merendeel „mannelijk en blank”, aldus Koopman. Er waren ingrijpender maatregelen nodig om vrouwelijk talent te behouden. Koopman, voormalig directeur van KPN-dochter XS4all, stelde vorig jaar een plan op om het aantal vrouwen in de KPN-top te verhogen. De subtop van 350 KPN-managers bestaat nu voor 17 procent uit vrouwen. Bij de 40 leidinggevenden die rechtstreeks aan de raad van bestuur rapporteren zitten 7 vrouwen, ook 17 procent. In 2015 moet dat verhoogd zijn tot 25 procent. Sinds afgelopen zomer worden voor sommige topfuncties alleen vrouwen als kandidaten toegelaten. Tot nu toe is „minder dan een handvol” plekken op die manier ingevuld. Koopman: „Het is een lange termijnproces”.