kort

Turkse premier kiest partij voor Iran in nucleaire discussie

Ankara. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft westerse landen ervan beschuldigd dat zij Iran „oneerlijk” behandelen in de onderhandelingen over Irans nucleaire programma. Erdogans uitspraken komen kort voor de verwachte reactie van Iran op een internationaal voorstel over het atoomprogramma van Teheran. „Wij zijn geen voorstander van massavernietigingswapens in Iran en in onze regio”, zei Erdogan tegen de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Erdogan, die gisteren aan een tweedaags bezoek aan Teheran begon, noemde het vervolgens „oneerlijk en onjuist” om Iran onder druk te zetten wanneer andere landen wel kernwapens hebben. Erdogan noemde geen namen, maar algemeen wordt aangenomen dat Israël als enige staat in het Midden-Oosten over kernwapens beschikt. De kritiek van Erdogan ligt gevoelig gezien het Turkse lidmaatschap van de NAVO, en het Turkse streven om lid te worden van de Europese Unie. (Reuters, AP)

Lees meer over het gesprek tussen Turkije en de EU: pagina 10

Elf Iraanse militairen opgepakt in Pakistan

Quetta. Elf leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn opgepakt in Pakistan nadat ze illegaal in de grens over waren gestoken. Dat heeft de Pakistaanse politie gisteren gemeld. De leden van het Iraanse elitekorps werden gearresteerd in Mashkel, vlakbij de Iraans-Pakistaanse grens. Hun arrestatie komt acht dagen nadat bij een zelfmoordaanslag in de Iraanse provincie Sistani-Baluchistan 42 mensen omkwamen. De aanslag heeft de spanningen tussen beide landen flink doen toenemen. Onder de doden waren zes hoge commandanten van de Revolutionaire Garde. Iran zei dat de aanslag was gepleegd door sunnitische militanten, die opereerden vanuit Pakistan. Vorige week riep de Iraanse president Pakistan op de daders te arresteren. Ze zouden banden hebben met de Pakistaanse inlichtingendienst. Islamabad ontkende betrokkenheid. (AP, Reuters)

Zus van Fidel Castro: ik werkte voor de CIA

Miami. Juanita Castro heeft voor de CIA gewerkt. Dit onthulde ze op de Spaanstalige tv-zender Univisión in een interview ter promotie van haar memoires, die deze week uitkomen. Nadat haar broers in 1959 de macht hadden gegrepen, keerde Juanita (76) zich al snel van hun bewind af. Ze kon zich niet vinden in de autoritaire bestuurstijl en de executies en arrestaties van opponenten. Vooral haar band met Fidel verslechterde; voor Raúl bleef ze zijn lievelingszusje. Volgens Juanita werd ze in 1961 benaderd door de CIA. Totdat ze in 1964 Cuba uiteindelijk ontvluchtte, hielp Juanita tegenstanders van het bewind: ze bood hun onderdak in haar eigen huis of hielp hen het land uit. Ze zou hierin gesteund zijn door haar moeder en soms door Raúl. (AP)

Slowakije wil ook aanpassing Handvest

Luxemburg. Na Tsjechië wil nu ook Slowakije dat er op het laatste moment delen van het Europese Hervormingsverdrag worden aangepast. Het Hervormingsverdrag is geratificeerd door 26 van de 27 EU-leden, alleen de Tsjechische president Vaclav Klaus heeft zijn handtekening nog niet gezet. Hij eist een voorbehoud over het Handvest voor Grondrechten. De president wil garanties dat Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechoslowakije zijn gezet niet met terugwerkende kracht schadeclaims kunnen indienen als dat Handvest in werking treedt. Slowakije wil soortgelijke beloftes. (AP)

Straf zweepslagen weer ingetrokken

Riaad. Koning Abdullah van Saoedi-Arabië heeft de 60 zweepslagen geannuleerd waartoe een vrouwelijke journalist zaterdag werd veroordeeld. Rozanna al-Yami (22) werkt als coördinator voor een Libanese tv-zender die in juli een uitzending maakte waarin een Saoedische man zijn buitenechtelijke seksleven beschrijft. De uitzending veroorzaakte grote ophef in Saoedi-Arabië. (AP)