kort

Brussel wil radicaal minder geld aan landbouw uitgeven

BRUSSEL. De Europese Commissie stelt dit jaar een radicale verandering van de begroting voor. Veel geld dat nu nog naar landbouw gaat, moet vanaf 2013 gaan naar innovatie, klimaat, energie, aldus een uitgelekt ontwerpvoorstel, gisteren. Het plan, dat waarschijnlijk eind november wordt gepresenteerd, is de opmaat voor zo’n twee jaar zware onderhandelingen tussen de regeringen van de 27 EU-landen. Vooral Groot-Brittannië en Frankrijk zullen naar verwachting fanatiek strijden voor hun huidige privileges in de begroting. De Britten krijgen steevast een korting op hun EU-contributie, terwijl de Fransen genieten van veel landbouwsubsidies. Het ontwerpvoorstel vermeldt nog geen bedrag voor de EU-uitgaven, die nu 125 miljard per jaar bedragen. (ANP)

‘Nederlanders zijn naïef over privacy’

BRUSSEL. Veel Nederlanders zijn naïef over de bescherming van hun privacy, oordeelde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx gisteren bij een lezing. Terwijl in andere lidstaten van de EU de bezorgdheid is toegenomen tot 80 à 90 procent van de ondervraagde bevolking, is in Nederland als enige EU-land de laatste jaren die bezorgdheid juist drastisch gedaald, van 50 naar 35 procent. „Nederlanders denken vaak dat het niet uitmaakt, omdat ze niets te verbergen hebben”, zegt Hustinx. „Maar dat is niet de vraag. Het gaat erom of het systeem goed werkt; zonder lekken en fouten. De systemen werken nog niet zo goed als nodig in een wereld die zo steunt op internet.” (ANP)

Duitser Oettinger gaat naar Commissie

Berlijn. De christen-democraat Günther Oettinger wordt de Duitse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie. Dat heeft een woordvoerder van de CDU gezegd. De 56-jarige Oettinger is sinds april 2005 minister-president van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Hij moetGünther Verheugen vervangen, die verantwoordelijk was voor industriebeleid. Welke post Oettinger krijgt is nog niet duidelijk. De voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, is momenteel achter de schermen bezig met de samenstelling van zijn nieuwe ploeg mensen. De termijn van de huidige Commissie loopt op 1 november af. (AFP)

Uitvoer naar buiten EU langzaam omhoog

DEN Haag. De Nederlandse export naar landen buiten de Europese Unie is de afgelopen maanden opgekrabbeld. In augustus was de waarde van de uitvoer nog maar 4 procent lager dan een jaar eerder, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. In april ging het nog om een daling van 20 procent. Sindsdien zijn de economieën uit sommige landen buiten de EU sterk gegroeid. Daarbij gaat het onder meer om China. De uitvoer naar EU-landen bevindt zich nog altijd in een dal. De waarde van de uitvoer naar EU-landen daalt al vijf maanden achtereen met meer dan 20 procent. (ANP)