kort

Voorwaardelijke cel wegens nepklonen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Zuid-Koreaanse kloonwetenschapper Hwang Woo-suk is gisteren veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf wegens het verduisteren van onderzoeksfondsen en overtreding van de bio-ethische wetgeving. De nu 56-jarige Hwang werkte voor de Seoul National University. In 2004 en 2005 publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Science zijn spraakmakende stamcelonderzoek. Hwang claimde er als eerste in te zijn geslaagd menselijke stamcellen te klonen. Daardoor leek een geneesmiddel tegen bijvoorbeeld Alzheimer dichterbij te komen. Eind 2005 maakte Hwangs universiteit bekend dat de resultaten verzonnen waren. Dat betekende een flinke stap terug voor de kloonwetenschap. Hwangs hond Snuppy, ’s werelds eerste hondenkloon, was wel echt.

Prik helpt muizen met slaaptekort

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Geheugenproblemen na slaaptekort zijn bij muizen te vermijden door een injectie met een chemische stof (rolipram). Dat schrijven Amerikaanse neurowetenschappers in Nature. Volgens hen kunnen op deze basis middelen ontwikkeld worden waarmee mensen helder blijven denken bij slaaptekort of jetlag. Rolipram is daarvoor niet geschikt: mensen gaan ervan overgeven. Onderzoeksleider Ted Abel onthield muizen vijf uur slaap. Die muizen vergaten dat ze, toen ze nog goed wakker waren, in een bepaald hok een elektrische schok hadden gekregen. Normaal schrikken muizen als ze een dag later weer in hetzelfde hok worden gezet. Muizen met slaapgebrek reageren alsof er niks aan de hand is. Kregen ze kort na de schok een injectie met rolipram, dan herinnerden ze zich die nare ervaring wel.