Karadzic ook vandaag niet in rechtszaal

Radovan Karadzic zou ook vandaag zijn rechtzitting bij het Joegoslavië-tribunaal boycotten. Dat meldde vanmorgen zijn juridisch medewerker Marko Sladojevic na een telefoongesprek met Karadzic.

„Het is dr. Karadzic niet gelukt om vannacht één miljoen pagina’s te lezen”, zei Sladojevic. Daarmee zinspeelde hij op de motivatie van Karadzic voor zijn afwezigheid in de rechtszaal: hij wil meer tijd om zich voor te bereiden op het proces. De beroepsrechters hebben een verzoek daartoe afgewezen.

Aanklager Hildegard Uertz-Retzlaff bepleitte gisteren bij tribunaalrechter O-Gon Kwon om Karadzic nog één waarschuwing te geven en hem anders een advocaat toe te wijzen. Kwon lijkt daar wel voor te voelen. „Er zijn omstandigheden waarbij de rechtbank een advocaat kan toewijzen aan een verdachte als hij door zichzelf te vertegenwoordigen de procesvoortgang belemmert”, citeerde Kwon een brief die hij aan Karadzic heeft gestuurd. Hij verzocht Karadzic zijn standpunt te heroverwegen „en toch in de rechtszaal te verschijnen”. „Dat gaat hij dus niet doen”, zegt Sladojevic.

Als het hof besluit om een advocaat toe te wijzen, „dan zal dr. Karadzic zich daartegen verzetten”, aldus zijn juridisch adviseur. Het toewijzen van een advocaat zal ook tot vertraging leiden, want die zal zich moeten inlezen. De aanklacht telt weliswaar veertig pagina’s (zonder bijlage), maar het achterliggende dossier beslaat bijna één miljoen bladzijden.

Karadzic was gisteren niet in de rechtszaal, maar de aanklagers hebben geen verzoek ingediend om hem op te halen uit het VN-cellencomplex. Het probleem is dat Karadzic een verdachte is die zijn eigen verdediging voert en daarin schieten de procedureregels van het tribunaal tekort.

Waarnemers verwachtten dat de aanklagers vanmiddag hun openingsverklaring zouden geven. „Daarna zou het proces met een paar maanden kunnen worden geschorst”, zegt hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter, „waarbij het tribunaal in de tussentijd een advocaat in de startblokken gaat zetten, die de zaak kan overnemen als Karadzic verstek laat gaan.”

De Servische president Slobodan Milosevic, die ook zichzelf verdedigde, kreeg ook een advocaat toegewezen. De toewijzing leverde niks op, zegt Sladojevic, toen ook juridisch adviseur. De Servische president wilde niets met hem te maken hebben. „En getuigen weigerden ook samen te werken met de toegewezen advocaat.”

Meer over het proces op nrc.nl/karadzic