Karadzic boycot eerste zitting

De voormalige Bosnisch- Servische leider Radovan Karadzic heeft gisteren de eerste dag van zijn proces voor het Joegoslavië-tribunaal geboycot. Vorige week had hij de rechters van het VN-hof al laten weten dat hij meer tijd nodig heeft voor zijn verdediging. Karadzic, die onder meer is aangeklaagd voor volkerenmoord, verdedigt zichzelf. Voorzittend rechter Kwon O-gon heeft het proces verdaagd tot vanmiddag. Mocht Karadzic weer niet verschijnen, dan is de kans groot dat hij een advocaat krijgt toegewezen. De Koreaanse rechter zei dat de aanklagers vanmiddag met hun openingstoespraak kunnen beginnen – met of zonder Karadzic. De Servische president Slobodan Milosevic, die ook zichzelf verdedigde, kreeg ook een advocaat toegewezen. De toewijzing leverde niks op. Milosevic wilde niets met hem te maken hebben. Karadzic liet ongeveer twee maanden geleden weten dat hij nog zeker tien maanden nodig had ter voorbereiding. Maar de rechters van de Kamer van Beroep vonden dat de verdachte, die in 18 juli 2008 in Belgrado werd opgepakt, genoeg tijd heeft gehad om zich voor te bereiden. (NRC)