Japan wil Nederlandse actie voor walvisvaart

De Japanse premier Yukio Hatoyama heeft gisteren premier Balkenende gevraagd op te treden tegen twee schepen van de Amerikaanse milieuorganisatie Sea Shepherd die sinds 2007 onder Nederlandse vlag varen. De schepen zijn actief in de Zuidelijke Oceaan, waar de bemanning Japanse walvisvaarders hindert. Het komt herhaaldelijk tot botsingen, zoals in februari, toen actievoerders van het schip de Steve Irwin Japanners bekogelden met bedorven boter.

Tijdens een ontmoeting in Tokio wees Hatoyama zijn Nederlandse collega erop dat hij dient te voorkomen dat schepen met Nederlandse vlag de veiligheid op zee in gevaar brengen. Balkenende benadrukte dat er een spoedwet bij de Raad van State ligt, die het mogelijk moet maken schepen die de betrekkingen met andere staten schaden, hun vlag te ontnemen. „Wij zijn het oneens over de walvisvaart, maar we zijn het eens over veiligheid op zee”, zei Balkenende op een persconferentie.

De Nederlandse premier was de eerste buitenlandse gast van de nieuwe Japanse premier. Balkenende brengt een bezoek aan Japan in het kader van de 400-jarige handelsrelaties tussen beide landen. Balkenende legde gisteren een krans in Yokohama ter nagedachtenis aan de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Hij had ook een ontmoeting met de Japanse keizer, met wie de koninklijke familie een goede relatie heeft. Balkenende ontving vanmorgen op een universiteit in Tokio een eredoctoraat.