Islamofobie leidt tot proces

In de Duitse stad Dresden is gisteren het proces begonnen tegen een man die eerder dit jaar uit racistische overwegingen een moslima zou hebben vermoord. Het is voor het eerst dat in Duitsland iemand terechtstaat die uit islamofobie een ander zou hebben gedood. Alex W., een 29-jarige Duitser van Russische afkomst, had de Egyptische apotheker Marwa el-Sherbini uitgescholden voor „terrorist” en „islamist”, waarschijnlijk omdat ze een hoofddoek droeg. In de rechtszaak die daarop volgde werd W. veroordeeld tot een boete van 780 euro wegens racisme en aanzetten tot haat. Toen de zwangere el-Sherbini en haar man de rechtszaal wilden verlaten, stak W. de vrouw neer. Ze overleed aan haar verwondingen. Alex W. kan een levenslange celstraf krijgen wegens moord. (NRC)

Meer over de rechtszaak: www.marwaelsherbiny.com