Geen nieuws over Madlener in Turkse pers

Toen Europarlementariër Barry Madlener (PVV) in Ankara het woord zou krijgen, werd de pers weggestuurd. Zodat hij niet het Turkse nieuws zou domineren.

Europarlementariër Barry Madlener van de PVV had drie vragen voor de Turkse minister voor Europese Zaken, op een bijeenkomst van Europese en Turkse politici in Ankara die gistermiddag begon. Waarom trok Turkije niet onmiddellijk zijn troepen terug uit het noorden van Cyprus? „Dat is een illegale bezetting, dat weet iedereen.” Twee: was het waar dat de Turkse premier Erdogan het niet meer zo nodig vond dat zijn land lid werd van de EU? En: klopt het dat Erdogan de Iraanse president Ahmadinejad in een interview ‘mijn vriend’ had genoemd?

In de ‘Ceremonie Hal’ van het Turkse parlement zaten 19 Europarlementariërs en 25 Turkse parlementariërs aan lange tafels, voor een tweedaagse vergadering van hun gezamenlijke comité. Dat is vooral opgericht om het aanstaande EU-lidmaatschap van Turkije voor te bereiden.

De bijeenkomst zou openbaar zijn. Bij de openingstoespraak door de Turkse minister van Europese Zaken, Egemen Bagis, waren er nog zo’n tien Turkse cameraploegen, de perstribune zat vol. Maar net voordat Madlener het woord kreeg, werden alle journalisten de zaal uitgestuurd.

De Turkse voorzitter van de bijeenkomst, Lüfti Elvan, had dat bedacht, zo bleek later, in overleg met medewerkers van de minister, omdat ze niet wilden dat Madleners uitspraken het Turkse nieuws zouden overheersen. „Ze zijn bang dat journalisten die tegen de EU zijn, er misbruik van maken”, zei een ambtenaar. „Dan zou het zijn alsof heel Europa denkt zoals Madlener.”

In de pauze zei voorzitter Elvan: „Wij willen voortgang maken met ons proces van toetreding. Waarom zou je herhalen en herhalen dat er een probleem is met Cyprus? Ik heb een verantwoordelijkheid ten opzichte van de publieke opinie in Turkije.”

Net vóór de bijeenkomst had Elvan de andere voorzitter van de bijeenkomst, de Franse Europarlementariër Hélène Flautre (Groenen), bij zich geroepen. Elvan is lid van de AK-partij van premier Erdogan. „Hij had Madlener horen praten”, zei Flautre. „Hij zei: wat denk je, wat zullen we doen?”

De twee voorzitters besloten dat een deel van de bijeenkomst toch niet openbaar zou zijn. Daar kregen ze meteen kritiek op van Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66). „Het is niet slim”, zei ze in de pauze tegen Flautre. „Op deze manier maak je een martelaar van hem.”

Madlener zelf hoorde pas later wat er gebeurde. „Ik vond het al jammer dat er geen camera’s meer waren.” Hij noemde het „bizar”. En hij zei: „Het is een schande als kritiek van volksvertegenwoordigers van de EU niet gehoord zou mogen worden.” Hij zou „stappen” ondernemen tegen de Franse voorzitter van de vergadering. „Ik denk aan een klacht bij de voorzitter van het Europees Parlement.”

Madlener vertelde ook wat volgens hem de antwoorden waren van minister Bagis. „Over Cyprus zei hij: deze kwestie is slecht voor de publieke opinie. En hij zei dat Ahmadinejad een vriend is van Turkije en dat Iran het EU-lidmaatschap voor Turkije steunt.”

Madlener had ook nog gezegd dat zijn party for freedom niet wil dat Turkije lid wordt van de EU. „Volgens ons past de islam niet bij de Europese waarden.” Minister Bagis had dat een vernedering gevonden, zei een medewerker later. Over Ahmadinejad had Bagis volgens de medewerker gezegd dat die ‘misschien een vriend is van de premier’, maar dat dat niet betekent dat Turkije steunt wat Ahmadinejad doet.

Minister Bagis zelf zei na de bijeenkomst dat het niet zíjn idee was om de journalisten weg te sturen. Maar Madlener, dacht hij, zou er een „grotere show” van hebben gemaakt als de camera’s er nog hadden gestaan.

Barry Madlener is grieperig, maar hij had de bijeenkomst in Ankara niet willen missen. „De Cypriotische collega’s begonnen ook allemaal over Cyprus. We kunnen hier druk uitoefenen op Turkije.” In de pauze werd hij geïnterviewd door Turkse journalisten. „Ze vinden me interessant.”

Meer over relatie Turkije en E U via nrc.nl/buitenland

    • Petra de Koning