Emissie ING valt slecht bij beleggers

De aandelenemissie van 7,5 miljard euro is slecht gevallen bij aandeelhouders van ING. Gisteren zakte de beurskoers hard in en ook vanmorgen fluctueerde het aandeel scherp.

Beleggers vrezen dat door de uitgifte van extra aandelen hun eigen belang verwatert. Dit zal zeker het geval zijn bij ING, dat gisteren voor de aankondiging circa 24 miljard euro waard was op het Damrak. Na een koersval van 18 procent sloot het aandeel ING op 9,56 euro. Vanmorgen daalde het aandeel even tot 8,17 euro, om vervolgens weer te stijgen naar 9,89 euro en daarna weer te dalen naar 9,55 euro, een min van 0,1 procent.

De opbrengst van de claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders voorrang krijgen, wordt gebruikt om de Nederlandse overheid terug te betalen. ING kreeg twee keer staatssteun omdat ze als gevolg van de kredietcrisis in grote problemen was gekomen.

ING maakte gisteren ook bekend de komende vier jaar een deel van de bankdivisie en de volledige verzekeringstak te zullen afstoten. ING zal daardoor in omvang bijna halveren. Een deel van de opbrengsten wordt gebruikt om de resterende 5 miljard aan de overheid terug te betalen. Bovendien mag ING de komende drie jaar geen overnames doen die zorgen voor een vertraging van de terugbetaling aan de staat. ING verandert de komende jaren van een van de grootste financiële instellingen ter wereld in een middelgrote, op Europa georiënteerde bank.

Elders in Europa daalden de koersen van banken die ook staatssteun kregen. Het opbreken van ING werd afgedwongen door de Europese Commissie, die de steun moest goedkeuren. De verwachting is dat ook banken als het Britse RBS en Lloyds forse ingrepen moeten doen van Brussel.

ING publiceerde gisteren ook kwartaalcijfers. In het derde kwartaal kwam de nettowinst zonder eenmalige posten uit op 750 miljoen euro. Daarvan kwam 500 miljoen euro uit de verzekeringstak en 250 miljoen euro uit de bankdivisie. Inclusief eenmalige posten kwam de nettowinst uit op 500 miljoen euro. In het tweede kwartaal was de winst van de groep nog 71 miljoen euro. Toen werd er winst gemaakt bij de verzekeringsactiviteiten, terwijl de bankentak nog een nettoverlies incasseerde.

Binnen ING zal de raad van bestuur onder leiding van Jan Hommen in stand blijven. Eric Boyer de la Giroday wordt vice-voorzitter van de bankentak en zal de bankactiviteiten op dagelijkse basis aansturen. De nieuw gecreëerde functie van voorzitter Retail Banking Benelux wordt bekleed door Hans van der Noordaa, momenteel verantwoordelijk voor de Europese verzekeringen. Eli Leenaars, nu nog verantwoordelijk voor het bankieren voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf wordt voorzitter van Retail Banking Direct, waaronder de internetbank ING Direct valt.