Eén jaar schorsing voor turner Yuri van Gelder

Turner Yuri van Gelder is één jaar geschorst wegens dopegebruik. Die straf maakte de tuchtcommissie van de turnbond (KNGU) gisteren bekend.

Van Gelder werd in juni bij een dopingcontrole tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Rotterdam positief bevonden op cocaïne. Nog voor de testuitslag biechtte de ringenspecialist zijn overtreding op aan de Dopingautoriteit.

Op een persconferentie, enige weken later, verklaarde Van Gelder al ruim drie jaar „voor de fun” cocaïne te gebruiken. Voor Defensie was dat reden hem uit de Topsportselectie te zetten. Ook zijn privésponsors Lotto en Quick braken met de ringenspecialist.

Kort na Van Gelders openbare bekentenis werd bekend dat hij al drie jaar met medeweten van zowel de turnbond als sportkoepel NOC*NSF ontwenningskuren had gevolgd. Alle zonder resultaat.

De straf van de tuchtcommissie lag in de lijn der verwachtingen. Van Gelder kreeg niet de maximale straf van twee jaar, maar één jaar. In de strafmaat is rekening gehouden met zijn schuldbekentenis en de daarop volgende publieke verontwaardiging. De verwachting is dat zowel de internationale turnfederatie (FIG) als het wereldantidopinginstuut WADA geen beroep zullen aantekenen.

In een reactie op zijn schorsing leek er sprake van een zekere opluchting. Van Gelder liet in een verklaring via zijn managementbureau The House of Sport weten „met de straf te kunnen leven”. Hij sprak zelfs van een tweede kans en zei opgelucht te zijn dat hij volgend jaar oktober aan de WK in Rotterdam kan meedoen. De straf geldt namelijk vanaf 13 juli, de dag dat de KNGU hem voorlopig schorste.

Geen woord van de turner over het missen van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten sporters die langer dan een half jaar wegens doping zijn geschorst niet toe te laten tot de eerstvolgende Spelen.