Deeltjesversneller LHC bij Genève deels opgestart

Rotterdam, 27 okt. - Het afgelopen weekeinde hebben voor het eerst weer deeltjes gereisd door delen van de LHC-versneller bij het Europees instituut voor deeltjesonderzoek, het CERN bij Genève. Vrijdagavond en zaterdagmiddag bewogen ze, met de klok mee, door twee van de acht sectoren waarin de cirkelvormige versneller is opgedeeld. De supergeleidende magneten wisten de deeltjes (protonen) perfect op koers te houden, aldus CERN. Vorig jaar in september, kort nadat LHC was opgestart, legde een kortsluiting in een magneetverbinding en een daarop volgende heliumexplosie de versneller lam. Het vergde daarna ruim een jaar om de schade te herstellen. Half november hopen technici voor het eerst deeltjes te laten circuleren, met de klok mee en tegen de klok in, en aanvankelijk nog bij lage energie (krap 0,5 TeV). Door in de versneller deeltjes bij hoge energie op elkaar te laten botsen en de brokstukken met grote detectoren onder de loep te nemen, hopen fysici meer te weten te komen over de fundamentele bouwstenen van materie.