China executeert Tibetanen voor rellen

In China zijn twee mensen geëxecuteerd voor hun aandeel in de gewelddadige rellen in Tibet in maart vorig jaar. Dit heeft de Chinese overheid bevestigd. Het zou om de eerste terechtstellingen gaan die te maken hebben met de onrust die aan minstens 22 mensen het leven kostte. Volgens Tibetanen in ballingschap vielen er meer dan tweehonderd doden bij de onderdrukking van de protesten. Het is voor het eerst dat de autoriteiten bevestigen dat mensen in verband met de onlusten zijn geëxecuteerd.

De ongeregeldheden braken uit na vreedzame betogingen, onder leiding van boeddhistische monniken, tegen het Chinese bestuur. In Lhasa, de hoofdstad van Tibet, werden winkels in brand gestoken en vielen demonstranten Han-Chinezen aan. De protesten en het geweld verspreidden zich over andere Chinese provincies waar Tibetanen wonen, zoals Qinghai, Gansu en Sichuan.

Het nieuws dat de twee Tibetanen zijn geëxecuteerd werd vorige week bekendgemaakt door een organisatie in India die zich met politieke gevangenen bezighoudt. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vandaag de executie van „twee criminelen” , maar weigerde hun identiteit prijs te geven. Volgens de beweging International Campaign for Tibet, die strijdt voor autonomie van het bergachtige gebied, gaat het om Lobsang Gyaltsen en Loyak.

Dit jaar leidden etnische spanningen in de provincie Xinjiang tot gewelddadigheden tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Bij het ernstigste etnisch geweld in China sinds de protesten van vorig jaar in Tibet kwamen bijna 200 mensen om. Een rechtbank in China heeft inmiddels twaalf mensen die in juli deelnamen aan rellen in Urumqi, de hoofdstad van de westelijke provincie Xinjiang, veroordeeld tot de doodstraf. (BBC, Reuters)