Brussel wil radicaal minder geld aan landbouw uitgeven

BRUSSEL. De Europese Commissie stelt dit jaar een radicale verandering van de begroting voor. Veel geld dat nu nog naar landbouw gaat, moet vanaf 2013 gaan naar innovatie, klimaat, energie, aldus een uitgelekt ontwerpvoorstel, gisteren. Het plan, dat waarschijnlijk eind november wordt gepresenteerd, is de opmaat voor zo`n twee jaar zware onderhandelingen tussen de regeringen van de 27 EU-landen. Vooral Groot-Brittannië en Frankrijk zullen naar verwachting fanatiek strijden voor hun huidige privileges in de begroting. De Britten krijgen steevast een korting op hun EU-contributie, terwijl de Fransen genieten van veel landbouwsubsidies. Het ontwerpvoorstel vermeldt nog geen bedrag voor de EU-uitgaven, die nu 125 miljard per jaar bedragen.