Britse banken vrezen ingrepen Brussel

De Britse banken Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group, die beide forse overheidssteun hebben ontvangen om te overleven, zijn gisteren onder nieuwe druk komen te staan als gevolg van het besluit om ING op te splitsen.

De koers van de Lloyds-aandelen daalde gisteren op de Londense beurs met 7 procent, terwijl RBS 5,6 procent verloor. Veel beleggers vrezen dat de beide Britse banken door de Europese Commissie, net als ING, zullen worden gedwongen een substantieel deel van hun activiteiten af te stoten.

Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes heeft al duidelijk gemaakt dat ze wil dat banken die forse steun van de staat hebben ontvangen een ingrijpende herstructurering van hun activiteiten doorvoeren. De Britse overheid heeft in de loop van de financiële crisis 70 procent van de aandelen van RBS overgenomen en 43 procent van Lloyds.

RBS werkt al aan plannen om 312 kantoren in Engeland en Wales te verkopen, in de hoop daarmee deels tegemoet te komen aan de verlangens van Brussel. Ook zal RBS naar verwachting haar greep op de markt voor kredieten aan kleinere bedrijven moeten verminderen. Nu heeft de bank nog 30 procent van die markt in handen. Bovendien is RBS van plan veel activiteiten, die ze niet langer tot haar kerntaak rekent, te verkopen. Het zou gaan om activiteiten met een balanstotaal van zo’n 260 miljard pond (283 miljard euro).

Lloyds op haar beurt zal het aantal cliënten met een rekening courant naar verwachting met 5 procent moeten verminderen. De bank zal naar verwachting volgende week bovendien aankondigen dat ze niet langer gebruik wil maken van de garantieregeling van de regering voor risicovolle beleggingen. In plaats daarvan hoopt Lloyds meer lucht te krijgen door een ambitieuze nieuwe aandelenemissie ter grootte van 25 miljard pond.

De Britse regering heeft daarnaast vorig jaar de beduidend kleinere hypotheekbank Northern Rock genationaliseerd, nadat die aan de rand van de afgrond was beland. Ze wil die splitsen in een goed en een slecht deel. Het goede deel wil ze weer zo snel mogelijk privatiseren. De Europese Commissie zal deze plannen naar verwachting deze week goedkeuren.