Bonden vinden maatregelen directie TNT te drastisch

Den haag. De vakbonden stemmen in met een sanering bij het postbedrijf TNT Post. De gezamenlijke bonden hebben gisteren laten weten dat hun leden moeten kiezen tussen werk en inkomen. Maar de bonden, waaronder FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond, denken wel dat er minder hard gesneden hoeft te worden bij TNT dan de directie nu voorstelt. De afgelopen maanden hebben de vijf bonden onderzoek laten verrichten door bureau Ecorys naar de grote reorganisatie die de directie van TNT wil doorvoeren. De bonden zeggen zich achter de conclusies van Ecorys te scharen. ”Ecorys komt helaas tot de conclusie dat het voorkomen van gedwongen ontslagen zonder verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor de zittende TNT-medewerkers niet reëel is”, zegt Sander Martins van ABVAKABO FNV. De bonden gaan de komende weken hun leden twee scenario`s voorleggen waaruit ze moeten kiezen: behoud van het huidige inkomen, waardoor een groot aantal postbodes zal moeten worden ontslagen. Of inlevering van loon, waardoor meer mensen hun baan kunnen houden. De laatste optie was ook vervat in het `principeakkoord` dat de bonden eerder sloten met de directie. De leden wezen dit echter af, waarna de vakbondsleiders besloten een eigen onderzoek te laten uitvoeren.