Bijwerking wordt vaak niet gemeld

rotterdam, 27 okt. - De akelige bijwerkingen van geneesmiddelen blijven nog te vaak onvermeld in wetenschappelijke publicaties over geneesmiddelenonderzoek. Dat concluderen Franse onderzoekers na bestudering van 133 gerandomiseerde geneesmiddelenonderzoeken die in 2006 in zes van de wereldwijd beste medisch-wetenschappelijke tijdschriften verschenen. Hun eigen publicatie verscheen in de Archives of Internal Medicine, een blad dat net niet tot die zes hoogaangeschreven tijdschriften hoort. In een kwart van de artikelen stond niet of, en zo ja welke ernstige bijwerkingen er waren gezien. In bijna de helft van de artikelen stond niet of er patiënten uit het experiment waren gestapt vanwege bijwerkingen. In bijna 90 procent van de publicaties wel iets gezegd over bijwerkingen, maar het gebeurt niet consequent.