Amnesty: Israël geeft Palestijnen weinig water

Israël heeft „volledige controle” over watervoorzieningen op de bezette Westelijke Jordaanoever en andere voorraden die het moet delen met de Palestijnen. Daardoor moeten Palestijnen per dag leven van gemiddeld 70 liter water, tegen gemiddeld 300 liter voor een Israëliër.

Dat schrijft Amnesty International in een vandaag verschenen rapport (te vinden op amnesty.org). Eerder had ook de Wereldbank forse kritiek op de verdeling van drinkwater.

De meeste regen die op de bezette Westelijke Jordaanoever valt, 80 procent, wordt afgetapt door Israël. Ook gebruikt Israël de rivier de Jordaan en het Meer van Tiberias als bronnen van drinkwater. Omdat Israëlische waterinstallaties steeds dieper graven, drogen Palestijnse bronnen op. Vaak kopen Palestijnen het op de Westelijke Jordaanoever gepompte water terug van Israël.

Volgens Amnesty International krijgen tussen de 180.000 en 200.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever geen water uit waterleidingen. Palestijnen in de Jordaanvallei moeten het met 20 liter per dag doen, aldus Amnesty. Joodse kolonisten daarentegen hebben niet alleen ruim voldoende drinkwater, maar ook water voor zwembaden en irrigatiekanalen voor akkerbouw of tuinen.

„Israël staat de Palestijnen alleen een fractie van de gedeelde watervoorzieningen toe, hoewel die meestal op de bezette Westelijke Jordaanoever staan”, aldus onderzoeker Donatella Rovera van Amnesty International.

De situatie in de Gazastrook is volgens Amnesty International nog ernstiger. De Israëlische blokkade van het gebied sinds de fundamentalistische organisatie Hamas er twee jaar geleden de alleenheerschappij greep, heeft de laatste jaren gezorgd voor een groot gebrek aan drinkwater. Hier heeft de situatie volgens Rovera langzaam maar zeker een „crisispunt” bereikt.

De laatste jaren is het beheer van water door tegenvallende hoeveelheden regenval een steeds grotere bron van spanningen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit geworden.

Een samenwerkingsorgaan om over de verdeling van water te praten, functioneert niet meer. De Israëlische Water Autoriteit zegt dat de droogte in de Palestijnse Gebieden komt door klimaatverandering en slecht Palestijns leiderschap. Volgens de Palestijnse Autoriteit wordt de bevolking op deze manier afhankelijk gehouden van Israël.

Eerdere reportage nrc.nl/buitenland