Afghaanse kandidaten ruziën om kiescommissie

De uitdager van de Afghaanse president Karzai, oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah, heeft gisteren geëist dat de voorzitter van de verkiezingscommissie binnen vijf dagen wordt vervangen. Door de grootscheepse fraude in de eerste ronde zou de man al zijn geloofwaardigheid hebben verspeeld. De tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen is op 7 november.

In de Onafhankelijke Verkiezingscommissie zijn aanhangers van president Karzai in de meerderheid, waardoor het orgaan volgens Abdullah niet onafhankelijk is. Voorzitter Azizullah Lodin zei dit weekeinde: „Karzai heeft 48 procent van de stemmen behaald en Abdullah 27. We houden nu nieuwe verkiezingen en die zullen hetzelfde resultaat opleveren.”

Abdullah zei dat Lodin „niet geloofwaardig” is, maar Karzai verdedigde hem gisteren. „Onze ministers en functionarissen, die Abdullah willen ontslaan of vervangen, hebben niets illegaals gedaan. We kunnen ze dan ook niet ontslaan of vervangen” , aldus een verklaring van Karzai.

De Talibaan riepen zaterdag op tot een boycot van de verkiezingen. Net als bij de eerste ronde, op 20 augustus, hebben ze gedreigd met geweld tegen Afghanen die gaan stemmen.

Met minder dan twee weken voor de tweede verkiezingsronde groeit de vrees dat fraude opnieuw een smet op het resultaat zal werpen. Na de eerste ronde werd meer dan eenderde van de stemmen van Karzai ongeldig verklaard. VN-gezant Eide zei vrijdag dat de fraude wel beperkt, maar ook deze keer niet helemaal voorkomen kan worden. De Afghaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat 7.000 van de 24.000 stembureaus deze keer niet opengaan om het risico van fraude en aanslagen te beperken.

Gisteren kwamen in Afghanistan veertien Amerikanen om bij twee helikopterongelukken. Zeven militairen en drie burgers kwamen om toen de helikopter waarin ze zaten neerstortte. Eerder op de dag sneuvelden in het zuiden vier militairen toen twee helikopters op elkaar botsten. De toedracht van de ongelukken is nog onduidelijk. (AP, Reuters)