500.000 dieren zinloos gedood

In 2008 zijn in Nederland bijna een half miljoen dieren onnodig gefokt en daarna gedood omdat ze overbodig waren. Dat bleek gisteren uit het jaaroverzicht over dierproeven en proefdieren van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Naast een heleboel muizen, ratten en konijnen gaat het om varkens, apen, honden en katten, paarden, allerlei soorten vogels en zelfs lama’s. In totaal werden in 2008 één miljoen proefdieren gefokt. Daarvan zijn er 455.884 gedood. „Naast het leed van de dieren kost deze verspilling de proefdierindustrie jaarlijks minstens 2 miljoen euro”, stelt Proefdiervrij. Ten opzichte van 2007 zijn er in 2008 14 procent meer dieren overbodig gefokt en gedood, staat in het rapport Zo doende 2008 van de VWA. In 2008 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor wel 3,3 procent minder dierproeven uitgevoerd. Vooral met ratten en kippen zijn minder proeven gedaan, stelt de VWA. (ANP)