Willen bankiers zich verdedigen?

Onder de kop ‘Wellink moet debat aangaan’ pleiten Arnoud Boot en Dolf van den Brink er overtuigend voor dat centrale en andere bankiers hun beleid in het openbaar verdedigen. Zij doen dat vandaag in Het Financieele Dagblad (geen link beschikbaar). De beide bank-hoogleraren van de universiteit van Amsterdam beschrijven dat de Nederlandse toezichthouders hun mond

Picture 1

Onder de kop ‘Wellink moet debat aangaan’ pleiten Arnoud Boot en Dolf van den Brink er overtuigend voor dat centrale en andere bankiers hun beleid in het openbaar verdedigen. Zij doen dat vandaag in Het Financieele Dagblad (geen link beschikbaar).

De beide bank-hoogleraren van de universiteit van Amsterdam beschrijven dat de Nederlandse toezichthouders hun mond houden, hoewel zij hun gezag verkruimelt. Zij noemen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet, maar trekken wel de vergelijking met Mervyn King (topman van de Bank of England) en Lord Turner (idem van de Financial Services Authority).

Deze Britten zijn wel in een openbaar debat verwikkeld over wat zij aanmoeten met de banken, die in het Verenigd Koninkrijk minstens even zware averij hebben opgelopen als de Nederlandse. Een paar voorbeelden van de laatste tijd: hier, hier en hier.

Het lijstje Van der Hoop, Icesave, DSB, Afab waar het banktoezicht in de publieke perceptie te weinig was en te laat kwam, kan voor de AFM worden uitgebreid met allerlei koopsompolisvarianten en halfhartige spaarrekeningen.

AFM-voorman Hoogervorst heeft z’n vingers gebrand met zijn uitspraken over het aanpakken van tophypotheken. Dus houdt hij zijn mond kennelijk weer even. Maar zijn nog betrekkelijk jonge instituut heeft nog niet zo veel gezag opgebouwd en weinigen zullen uit hun hoofd kunnen zeggen wat de AFM doet en waar de Nederlandsche Bank over gaat.

Voor beiden werk aan de winkel, dat alleen maar door de voorman kan worden gedaan. Het zelfde geldt voor de ‘gewone’ banken. Staatsbankier Gerrit Zalm zit ‘stil terwijl hij geschoren wordt’, schrijven Boot en Van den Brink. Maar, zeggen zij, dat zal niet helpen.

Als hij een goed verhaal heeft, moet hij dat gewoon vertellen en uitleggen. Want ook nu kan de draaikolk een eigen leven gaan leiden. Voordat je het weet gaat het niet meer om de waarheid maar om percepties. Juist in een sector waar vertrouwen cruciaal is moeten mispercepties prompt worden rechtgezet. Indien Zalm geen goed verhaal heeft, moet hij gewoon opstappen.

Pittige taal van de hoogleraren; Van den Brink is ook oud-ABN Amro-bestuurslid. De in Groot-Brittannië hoog oplopende discussie over de vraag of banken moeten worden gesplitst in banken-voor-ons en zakenbanken, wordt hier lauw gevoerd. Een beetje in Den Haag, door relatieve outsiders.

De enige bankier die wel over splitsing praatte was vanmorgen ING-topman Jan Hommen. Hij heeft de droom van de bank-verzkeraar nu officieel ten grave gedragen. Het Nationale Nederlanden-gedeelte wordt naar de beurs gebracht of verkocht.

Ook Hommen zei in het Radio 1 Journaal weinig over zijn visie op de toekomst van de bank. Helaas werd hem dat ook niet gevraagd. Zoals hij ook niet hoefde te antwoorden op de vraag: dus die bancassurance-verhalen waren een ideetje, mode?

Zo te horen was de ING-topman nog in overlevings-’mode’. Een beetje enthousiasme voor z’n nieuwe bank was niet weg geweest. Noem em gewoon Postbank en het kan een daverend succes worden. De meeste klanten zijn die pakken beu.

    • Marc Chavannes