Vreeman weg, snel opvolger

De Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk verwacht snel een waarnemend burgemeester voor Tilburg te benoemen. „Dat duurt geen weken meer”, zegt zijn woordvoerder.

Zaterdag liet burgemeester Ruud Vreeman weten dat hij bereid is op zo kort mogelijke termijn te vertrekken uit Tilburg. De commissaris is inmiddels op zoek naar een tijdelijke opvolger.

Volgens de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops doen de namen van VVD’ers Ivo Opstelten en Pieter Winsemius de ronde. Ook Wim Deetman en Ben Bot van het CDA worden volgens de hoogleraar genoemd als interim-burgemeester. Geen van die kandidaten komt uit de PvdA, de partij van Vreeman. „Dat lijkt me verstandig”, zei Tops gisteren in het tv-programma Buitenhof.

De procedure voor benoeming van een definitieve opvolger start na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. De raad begint dan met het opstellen van een profielschets voor de nieuwe bestuurder. „Het zal wel eind 2010 worden voordat er een nieuwe burgemeester is”, aldus een woordvoerder van de gemeenteraad.

Vorige week nam de raad een motie van afkeuring aan tegen Vreeman. Een meerderheid van de raadsleden verweet hem informatie te hebben achtergehouden over de overschrijding van bouwkosten van het Midi-theater. „Ik deel de conclusie van de gemeenteraad dat er sprake is van een verstoorde verhouding”, verklaarde Vreeman schriftelijk over zijn bereidheid af te treden.

Vreeman gaat nu met de fractievoorzitters overleggen hoe hij zijn zaken zo goed mogelijk kan overdragen. Wanneer de burgemeester daadwerkelijk uit zijn functie treedt, is nog onbekend.

Eerdere artikelen op nrc.nl/binnenland