Valentino Rossi: en dat is negen

Rossi in karakteristieke stijl op weg naar de wereldtitel. (Foto AP) Italy's Valentino Rossi in action on his way to winning the World MotoGP Championship with his third place finish at the Malaysian Grand Prix motorcycle racing at the Sepang International Circuit in Sepang, Malaysia, Sunday, Oct. 25, 2009. Australia's Casey Stoner won the race. (AP Photo/Mark Baker) AP

De Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi is gisteren opnieuw wereldkampioen geworden in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport. De derde plaats bij de Grote Prijs van Maleisië, die werd gewonnen door Casey Stoner, was voldoende voor Rossi’s negende wereldtitel in totaal en zijn zevende in de MotoGP.

Rossi, die dit jaar bij de TT in Assen zijn honderdste zege in een Grand Prix behaalde, kreeg gisteren onbedoeld hulp van teamgenoot Jorge Lorenzo. Zijn voornaamste concurrent in het WK-klassement crashte vorige week tijdens de Grote Prijs van Australië, maar ditmaal had de Spanjaard technische problemen. Na de warming-up verbleef Lorenzo te lang in de pitstraat. Hij werd gedwongen als laatste te starten, op zijn reservemotor.

Rossi leek aanvankelijk niet van die situatie te profiteren. Hij nam de eerste bocht veel te ruim en viel terug naar een plaats in het midden. Lorenzo passeerde Rossi, maar nog voor de finish zag hij de Italiaan weer voorbij komen en was de titelstrijd beslist.

Met een wheelie passeerde Rossi de finish. Hij sprak na afloop van een bijzondere titel, omdat het hem dit jaar moeilijk was gemaakt. Rossi wees met name op zijn stalgenoot Jorge Lorenzo, de Spanjaard die vaak gelijkwaardig of zelf sterker dan hij was. „Ik heb sterke rivalen moeten verslaan”, sprak Rossi na afloop.

De Italiaan beseft dat zijn ervaring de doorslag had gegeven. Zeker drie van zijn concurrenten mochten gelijkwaardig zijn, maar Rossi overtrof hen in stabiliteit. De concurrentie viel net wat vaker, had net iets meer pech of was net wat vaker ziek, zwak of misselijk.

Stoner won de race op het circuit van Sepang. De Australiër beleeft een opmerkelijke comeback nadat hij afgelopen zomer twee maanden was uitgeschakeld wegens oververmoeidheid. Na een podiumplaats in Portugal won hij vorige week ook al in Australië.

In de 125cc-klasse bevestigde Julian Simon zijn vorige week behaalde status van wereldkampioen. Na zijn overwinning bij de Grote Prijs van Australië was hij ook in Maleisië de snelste. De Spaanse coureur liet de Brit Bradley Smith en zijn landgenoot Pol Espargaro achter zich.

De titelstrijd in de 250cc-klasse is nog niet beslist. Hiroshi Aoyama, die in Maleisië van start tot finish aan kop reed, won de race. De Japanner bleef de Spanjaard Hector Barbera en de Italiaan Marco Simoncelli voor en voert het WK-klassement aan met 252 punten. Simoncelli staat tweede met 231 punten. De laatste race van het seizoen is zondag 8 november in Valencia. (ANP, Reuters)