U2 zendt concert uit via YouTube

Met indrukwekkende beeldkwaliteit, steeds betere geluidskwaliteit en levendig camerawerk heeft YouTube vanochtend een liveconcert van U2 wereldwijd uitgezonden. Vanuit de Rose Bowl, in Californië, was het optreden dat deel uitmaakt van de ‘360° Tour’ vanaf vanochtend half vijf te volgen. Het is nu nog te bekijken op YouTube en U2’s eigen site.

Een live-uitzending via internet was een oude wens van de band. U2 heeft altijd belangstelling gehad voor de combinatie van muziek en techniek. Bono verbond zijn naam al aan de iPod, en hij investeerde in een nieuwe smartphone van Palm.

Het is niet de eerste keer dat een band een live-concert via internet laat uitzenden. Al in 1994 pionierden de Rolling Stones op dit gebied: met 2,5 beeldje per seconde en steeds wegvallend monogeluid.

Het was vanochtend bijzonder om te zien hoe drummer Larry Mullen aan kwam lopen, achter zijn drumstel ging zitten en de band vervolgens losbarstte in Breathe. Toen Bono het publiek aanmoedigde om van hun „big fat ass” te komen en te dansen, gold dat niet alleen de 96.000 aanwezigen in de Rose Bowl, maar ook voor de computerfans thuis.

    • Hester Carvalho