Tiviakov kan na conflict met bond succes goed gebruiken

Sergei Tiviakov won het schaaktoernooi in Hoogeveen. Maar de vijftienjarige Anish Giri accepteerde in de laatste speelronde pas laat remise. Hij streed voor de eindzege.

Na minder dan een uur waren Vasili Ivantsjoek en Judit Polgar zaterdag klaar met hun partij uit de laatste ronde van het Univé toernooi in Hoogeveen.

Hun vechtlust, waar in het algemeen niets mis mee is, was door tegenslagen in eerdere rondes uitgehold. Bij Ivantsjoek ging het om de twee keer dat hij Sergei Tiviakov met remise had laten ontsnappen en Polgar dacht waarschijnlijk nog aan haar nederlaag, ook tegen Tiviakov, die te wijten was geweest aan onachtzaamheid in een stelling waar weinig aan de hand was.

Toen de remise tussen Ivantsjoek en Polgar genoteerd was, bood Tiviakov remise aan in zijn partij tegen Anish Giri. Dat was begrijpelijk, ook al stond hij een tikje beter, want met een remise zou hij het toernooi winnen.

Tot verbazing van iedereen, vooral van Tiviakov zelf, sloeg Giri het remisevoorstel af.

Giri zei na de partij dat Tiviakov een rood hoofd kreeg toen zijn remisevoorstel werd geweigerd. Als dat waar is, kwam het vast niet door schrik, maar eerder door verontwaardiging over het affront.

Het was misschien inderdaad een beetje brutaal van de 15-jarige kampioen van Nederland, maar Giri had wel iets om voor te spelen. Als hij de partij zou winnen, zou niet Tiviakov, maar hijzelf in zijn eentje toernooiwinnaar zijn.

Met zijn weigering liet Giri zien dat hij er niet zonder meer tevreden mee was om de rol te spelen van het knuffelbeertje dat door iedereen geprezen werd omdat hij zo leuk meedraaide met de topschakers.

Juist als iemand inderdaad in dat gezelschap thuis hoort, kan ‘goed meedraaien’ nooit de hoogste ambitie zijn.

Giri speelde voor de toernooiwinst, maar zijn strijdlust had zich makkelijk tegen hem kunnen keren. Tiviakov had het loperpaar, en al sprongen de voordelen daarvan nog niet meteen in het oog, de ervaring leert dat dat vaak vanzelf wel komt.

Zo ging het hier ook. Tegen het eind dacht Giri zelfs even dat hij reddeloos verloren was, maar toen vond hij net een verdediging waarmee hij op de been kon blijven.

Tiviakov was daardoor toernooiwinnaar; de partij die hij in de vierde ronde van Polgar had gewonnen, bleef de enige winstpartij van het toernooi.

Er werd gegrapt dat de spelers dachten dat de leuze van sponsor Univé ‘zonder winstoogmerk’ ook voor hen bedoeld was. Dat was te hard, want er was af en toe wel degelijk hard gevochten.

Toch zou een toernooi waarin slechts een van de twaalf partijen beslist werd, troosteloos zijn geweest als het publiek niet zoveel plezier had beleefd aan het optreden van Giri.

Tiviakov was min of meer per ongeluk tegen zijn winstpartij aangelopen. Zijn ware verdienste zat in de hardnekkigheid waarmee hij tegen Ivantsjoek in twee partijen posities verdedigde die veel andere schakers walgend in de steek zouden laten.

Tiviakov kan een succes goed gebruiken, want sinds hij zich vorige maand plotseling terugtrok uit het Nederlands kampioenschap leeft hij in onmin met de KNSB. Het conflict had onder meer het gevolg dat de bond hem niet opnam in het team dat dezer dagen meedoet aan het Europese landenkampioenschap in Novi Sad.

Het is geen harde straf geweest, want ook als Tiviakov wel gevraagd was voor ‘Novi Sad’, lijkt de kans groot dat hij voor Hoogeveen had gekozen. De bond heeft zijn tanden laten zien en was waarschijnlijk blij dat er niet gebeten werd.

Hier is het partijfragment waarin het toernooi beslist werd.

Zie diagram

Tiviakov-Polgar, vierde ronde, na 28. fxe5

Na 28...dxe5 29. Pd5 Pxd5 30. exd5 zou wit beter staan en daarom deed Polgar in plaats daarvan 28...Txe5. Op zichzelf een goede zet, maar niet goed berekend, want na 29. Pd3 zag ze spoken. Ze dacht dat 29...Tee8 sterk beantwoord zou worden met 30. e5, hoewel zwart in werkelijkheid dan na 30...Pg4 31. Lxa8 Txa8 niets te vrezen zou hebben.

Bevreesd voor een imaginair gevaar deed Polgar 29...Dd4 en na 30. Tee2 Tb8 (nu zou 30...Tee8 wel sterk beantwoord worden met 31. e5) 31. Pxe5 had wit beslissend voordeel.

    • Hans Ree