Start rechtszaak racistische moord Dresden

Scherpschutters en meer dan tweehonderd politieagenten bewaken vandaag het gerechtsgebouw in de Lothringer Strasse in de Duitse stad Dresden. Daar is vanmorgen het proces begonnen tegen de vermoedelijke dader die eerder dit jaar uit racistische overwegingen een moord op een islamitische vrouw beging. Het is voor het eerst dat een moordenaar in Duitsland terecht staat die uit islamofobie zou hebben gedood.

De 29-jarige Duitser van Russische afkomst Alex W. had de Egyptische apotheker Marwa el-Sherbini (31) op een kinderspeelplaats uitgescholden voor „terrorist” en „islamist”, waarschijnlijk omdat ze een hoofddoek droeg.

In de rechtszaak die daarop volgde begin juli dit jaar, zei W. dat moslims in Duitsland niets te zoeken hebben en dat hij op de (rechts-radicale) NPD stemt. Hij werd veroordeeld tot een boete van 780 euro wegens racisme en aanzetten tot haat.

Als de drie maanden zwangere Marwa el-Sherbini en haar man de rechtszaal willen verlaten, haalt W. opeens een lang keukenmes tevoorschijn en begint wild op de vrouw in te steken. Ze overlijdt later aan haar verwondingen. Haar echtgenoot, die tussenbeide wil komen om zijn vrouw te beschermen, wordt getroffen door een kogel afkomstig uit het dienstpistool van een agent die hem voor de dader aanziet. Tijdens het nieuwe proces riskeert Alex W., een werkloze die tien jaar geleden uit Rusland naar Dresden emigreerde, een levenslange gevangenisstraf.

De kwestie heeft beroering gewekt tot ver over de Duitse landsgrens. Bondskanselier Merkel en de Egyptische president Mubarak hebben er overleg over gevoerd. Marwa groeide uit tot ‘hoofddoekmartelares’; in Egypte waren anti-Duitse betogingen.

De verdachte zou op internet met moord zijn bedreigd. Tussen hem het publiek in de rechtszaal staat een wand van kogelvrij glas. Verslaggevers van islamitische media uit de hele wereld verslaan de zaak. De ambassadeur van Egypte in Duitsland zou vandaag ter zitting komen. De uitspraak is waarschijnlijk op 11 november.

Website over de zaak: www.marwaelsherbiny.com