Rossi prolongeert zijn wereldtitel in MotoGP

De Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi is gisteren opnieuw wereldkampioen geworden in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport. De derde plaats bij de Grote Prijs van Maleisië, die werd gewonnen door Casey Stoner, was voldoende voor Rossi’s negende wereldtitel in totaal en zijn zevende in de MotoGP.

Rossi, die dit jaar in Assen op zijn Yamaha zijn honderdste zege in een Grand Prix behaalde, kreeg gisteren in de race onbedoeld hulp van teamgenoot Jorge Lorenzo. Zijn voornaamste concurrent in het WK-klassement crashte vorige week tijdens de Grote Prijs van Australië, maar ditmaal had de Spanjaard technische problemen. Na de warming-up van de wegens de regen vertraagde race verbleef Lorenzo te lang in de pitstraat. Hij werd gedwongen als laatste te starten, op zijn reservemotor.

Rossi leek aanvankelijk niet te willen profiteren van de pech van zijn teamgenoot. Hij nam de eerste bocht veel te ruim en viel terug naar een plaats in het midden van het deelnemersveld. Lorenzo rukte op en passeerde Rossi, maar nog voor de finish zag hij ‘Il Dottore’ weer voorbij komen en was de titelstrijd definitief beslist.

Met een wheelie passeerde Rossi de finish. „Dit is een groot succes voor mij”, zei de wereldkampioen na afloop. „Ik heb sterke rivalen verslagen, met name Jorge. We hebben mooie gevechten geleverd.” Rossi vierde zijn feestje met zijn fans die hem symbolisch een kip overhandigden. Rossi kon het gebaar wel waarderen: „In Italië zeggen we dat een oude kip alleen nog goed is voor de soep, maar niet meer voor eieren. Ik ben een soort oude kip – 30 jaar al – maar ik heb toch nog een ei gelegd.”

Stoner vervolgde met zijn zege op het circuit van Sepang zijn spectaculaire comeback nadat hij afgelopen zomer twee maanden was uitgeschakeld wegens oververmoeidheid. Na een podiumplaats in Portugal won hij vorige week ook al op zijn thuiscircuit in Australië.

In de 125cc-klasse bevestigde Julian Simon zijn vorige week behaalde status van wereldkampioen. Na zijn overwinning bij de Grote Prijs van Australië was hij ook in Maleisië de snelste. De Spaanse coureur liet de Brit Bradley Smith en zijn landgenoot Pol Espargaro achter zich.

De titelstrijd in de 250cc-klasse is nog niet beslist. Hiroshi Aoyama, die in Maleisië van start tot finish aan de leiding reed, won de race. De Japanner bleef de Spanjaard Hector Barbera en de Italiaan Marco Simoncelli voor en voert het WK-klassement aan met 252 punten. Simoncelli staat tweede met 231 punten. De laatste race van het seizoen is op 8 november in Valencia. (ANP, Reuters)