Obama: noodtoestand wegens varkensgriep

Washington. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen in Amerika in verband met de varkensgriep. Inmiddels heeft het aantal dodelijke slachtoffers van het virus de duizend gepasseerd. De griep heeft in de VS meer dan honderd kinderen het leven gekost en is wijdverspreid in 46 van de 50 Amerikaanse staten. Het Witte Huis zei dat het uitroepen van de noodtoestand grotendeels uit voorzorg was uitgeroepen. Het was een noodzakelijke stap om te zorgen dat medische functionarissen sommige federale regels kunnen omzeilen in het geval van een ramp. Onder de noodtoestand kunnen ziekenhuizen bijvoorbeeld de EHBO verhuizen naar alternatieve plekken, zoals scholen. zodat mensen sneller behandeld kunnen worden. Tot nu toe zijn slechts 11 miljoen vaccins geleverd aan gezondheidsdepartementen, artsen en andere uitgiftepunten. Halverwege oktober moeten volgens optimistische schattingen 120 miljoen vaccins beschikbaar zijn.