Nigeria: rebellen hernieuwen hun wapenstilstand

De belangrijkste rebellenbeweging in Nigeria heeft opnieuw een wapenstilstand afgekondigd, tien dagen na het verlopen van een vorig staakt-het-vuren. De nieuwe wapenstilstand, die voor onbepaalde tijd geldt, is gisteren ingegaan, aldus de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND).

Hoewel MEND vaker wapenstilstanden heeft afgekondigd, zien waarnemers de huidige met extra belangstelling tegemoet. Vorige week werd namelijk bekend dat de Nigeriaanse regering 10 procent van de olie-inkomsten rechtstreeks ten goede wil laten komen aan de gemarginaliseerde inwoners van de Nigerdelta. MEND, dat sinds 2006 met aanslagen en ontvoeringen de Nigeriaanse olie-industrie bedreigt, zegt op te komen voor de belangen van de bewoners van de olierijke delta.

Hoewel het plan van de regering nog verder uitgewerkt moet worden, menen waarnemers dat het de grootste kans biedt op een oplossing voor de onrust in de Nigerdelta sinds het begin van de geweldscampagne van MEND.

President Umaru Yar’Adua heeft bovendien recentelijk amnestie aangeboden aan de militanten in de Nigerdelta. Duizenden strijders hebben volgens de regering gebruik gemaakt van het aanbod, veel meer dan waarnemers hadden verwacht. Ook enkele kopstukken van de rebellen hebben de wapens ingeleverd.

MEND liet aanvankelijk weten dat het de opgestapte leiders zou vervangen, maar nu toont de beweging zich dus alsnog bereid om met de regering in gesprek te gaan. Onduidelijk is in hoeverre MEND noodgedwongen naar de onderhandelingstafel terugkeert, als gevolg van het opstappen van de vele strijders in het kader van de amnestieregeling.

De regering van Yar’Adua heeft voorgesteld om 10 procent van de olie-inkomsten in fondsen te stoppen voor de ontwikkeling van de Nigerdelta. De Deltabewoners moeten deze fondsen zelf gaan beheren. Alle 36 Nigeriaanse deelstaten ontvangen nu al een deel van de olie-inkomsten maar de deltabewoners zien daar tot dusverre weinig van terug, mede door corruptie onder de deelstaatpolitici. (Reuters, AP, BBC)