Met hulp van militairen

(Foto Viktor Drachev/ AFP) Belarus Interior Ministry soldiers help with the cabbage harvest at a collective farm 75 km north of Minsk in the village of Olekhnovichi on October25, 2009. Government run collective farms are common in Belarus. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV AFP

Militairen in Wit-Rusland helpen boeren met het oogsten van witte kool. Dit gebeurt op een colchoz, een collectieve boerderij, 75 kilometer ten noorden van de hoofdstad Minsk. Door de overheid geleide boerderijen zijn gangbaar in Wit-Rusland.

Het voormalige Sovjetland wordt sinds 1994 geleid door de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko. Hij voert maar langzaam economische en politieke hervormingen door in Wit-Rusland. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde Loekasjenko „Europa’s laatste dictator”.

Hoewel er sprake is van verbetering, maakt de EU zich zorgen over de situatie in het land bleek tijdens een top afgelopen zomer. Er heerst in Wit-Rusland gebrek aan politieke en mediavrijheid en het verkiezingsproces verloopt ondemocratisch. Daarnaast kan in Wit-Rusland nog altijd de doodstraf worden opgelegd. Het dieptepunt is de nog steeds niet opgehelderde verdwijning van vier oppositieleden in 1999 en 2000.

Kijk voor recepten met kool op nrcnext.nl/koken