kort

Vijftien arrestaties en drie gewonden na rellen op Tempelberg

Jeruzalem. De Israëlische politie en Palestijnse gelovigen zijn gisteren slaags geraakt op de meest heilige plek voor joden en moslims in Jeruzalem, de Tempelberg. Er vielen drie gewonden en de Israëlische politie arresteerde vijftien Palestijnen. De schermutselingen braken uit toen Palestijnse gelovigen stenen gooiden. De Israëlische politie vuurde met waterkanonnen en traangas om de honderden demonstrerende Palestijnen uiteen te drijven. Het was een van de ernstigste confrontaties in de recente onrust rond de Tempelberg. De sfeer in de Oude Stad van Jeruzalem is al wekenlang grimmig. Er zijn geruchten onder Palestijnen dat joodse extremisten van plan zijn hun heilige plek te beschadigen. De Tempelberg is voor zowel joden als moslims heilig. Joden kennen het als de plek waar de verwoeste Tweede Tempel stond. De Klaagmuur ligt aan de voet van de berg. Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed naar de hemel ging. (BBC, AP, AFP)

Argentijnse generaal krijgt levenslang

Buenos Aires. De voormalige Argentijnse generaal Jorge Olivera Rovere is tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid tijdens het militaire regime (1976-83). Een rechter achtte Rovere (82) schuldig aan onder meer de moord op twee parlementsleden uit buurland Uruguay. De uitspraak was live op tv te zien in Argentinië. Rovere moest zich verantwoorden voor vier moorden en 107 ontvoeringen en verdwijningen, waaronder de verdwijning van de prijs winnende Argentijnse schrijver Haroldo Conti. Rovere werd internationaal bekend als woordvoerder van de Argentijnse dictator Leopoldo Galtieri tijdens de Falklandoorlog met Groot-Brittannië in 1982. (ANP, AFP)

Obama: noodtoestand wegens varkensgriep

Washington. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen in Amerika in verband met de varkensgriep. Inmiddels heeft het aantal dodelijke slachtoffers van het virus de duizend gepasseerd. De griep heeft in de VS meer dan honderd kinderen het leven gekost en is wijdverspreid in 46 van de 50 Amerikaanse staten. Het Witte Huis zei dat het uitroepen van de noodtoestand grotendeels uit voorzorg was uitgeroepen. Het was een noodzakelijke stap om te zorgen dat medische functionarissen sommige federale regels kunnen omzeilen in het geval van een ramp. Onder de noodtoestand kunnen ziekenhuizen bijvoorbeeld de EHBO verhuizen naar alternatieve plekken, zoals scholen. zodat mensen sneller behandeld kunnen worden. Tot nu toe zijn slechts 11 miljoen vaccins geleverd aan gezondheidsdepartementen, artsen en andere uitgiftepunten. Halverwege oktober moeten volgens optimistische schattingen 120 miljoen vaccins beschikbaar zijn. (AP)