kort

Zesde wereldtitel op rij voor superieure rallyrijder Loeb (35)

CARDIFF. Sébastien Loeb (35) is gisteren voor de zesde keer op rij wereldkampioen rallyrijden geworden. De Franse autocoureur won in Cardiff met zijn bijrijder Daniel Elena uit Monaco de rally van Groot-Brittannië, de laatste wedstrijd van de twaalf WK-races. Loeb (Citroën) had sinds vorig jaar het record al in handen. De Fin Tommi Makinen won al eens vier keer op rij. De Franse coureur behaalde gisteren zijn 26ste WK-zege in een C4, bij zijn overige 28 successen bestuurde hij een Citroën Xsara. Citroën had zich eerder deze maand al verzekerd van de wereldtitel voor constructeurs. (ANP, AFP)

Guillaume Elmont nadert judorecord

ROTTERDAM. Guillaume Elmont is zaterdag voor de negende keer Nederlands kampioen judo in de klasse tot 81 kg geworden. In de finale was Elmont te sterk voor Lex Niekoop. Elmont wil het record van Dennis van der Geest, die tienmaal Nederlands kampioen werd in de klasse boven 100 kilogram, verbeteren. In de klasse tot 90 kilo versloeg Marvin Huisman in de finale enigszins verrassend WK-ganger Marvin de la Croes. In de klasse tot 100 kilo ging de titel naar Danny Meeuwsen. Bij de zwaargewichten was Grim Vuijsters de sterkste. Hij versloeg in de finale titelverdediger Luuk Verbij. (ANP)

Amsterdam verder in Euro Hockey League

PARIJS. De hockeyers van Amsterdam hebben zich gisteren geplaatst voor de tweede ronde van de Euro Hockey League (EHL). Het Poolse KS AWF Poznan had weinig in te brengen tegen de Nederlandse club: 6-0. Amsterdam had zaterdag de eerste groepswedstrijd al met 2-1 van het Engelse East Grinstead gewonnen. Bloemendaal verzekerde zich zaterdag door een 7-0 zege op Rotweiss Wettingen uit Zwitserland van een plaats in de volgende ronde. De titelverdediger was gisteren te sterk voor Der Club an den Alster: 2-1. (ANP)

Zwitser Cuche wint eerste reuzenslalom

SöLDEN. De Zwitserse skiër Didier Cuche heeft gisteren de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. Cuche zegevierde in het Oostenrijkse Sölden op de reuzenslalom. Het was zijn tiende wereldbekerzege. Cuche kwam na twee manches tot een totaaltijd van 2 minuten en 21,45 seconden. Hij bleef daarmee de Amerikaan Ted Ligety en de Zwitser Carlo Janka voor. De Finse Tanja Poutiainen won zaterdag de reuzenslalom bij de vrouwen. Nicole Hosp was de grote verliezer. De 25-jarige Oostenrijkse viel en scheurde een kruisband af. Daardoor kan ze deelname aan de Olympische Spelen vergeten. (ANP)

Veldrijder Sven Nys wint op Koppenberg

OUDENAARDE. Sven Nys heeft gisteren voor de zesde maal op rij de Koppenbergcross gewonnen. De Belgische veldrijder liet in de wedstrijd uit de cyclus van de Gazet van Antwerpen Trofee landgenoten Niels Albert en Klaas Vantornout achter zich. Het was in totaal de zevende overwinning van Nys in Oudenaarde. (ANP, Belga)

CAS besluit volgende maand over Pechstein

LAUSANNE. Het internationale hof van arbitrage CAS zal niet voor 10 november over de zaak-Claudia Pechstein beslissen. Dat heeft het hof zaterdag op de website bekendgemaakt. De vijfvoudige olympisch schaatskampioene werd in juni door de wereldschaatsbond ISU voor twee jaar geschorst nadat afwijkende waarden in haar bloed waren geconstateerd. De 37-jarige Pechstein ging bij het CAS in beroep tegen het vonnis. Donderdag en vrijdag werd de zaak behandeld. De Duitse schaatsster heeft doping altijd ontkend, testte niet positief en is op basis van indirect bewijs – verdachte bloedwaarden – geschorst. Pechstein kan nu niet meedoen aan de Duitse kampioenschappen (30 oktober). (ANP, DPA)

Keniaan Kirwa wint marathon Frankfurt

FRANKFURT. De Keniaanse atleet Gilbert Kirwa heeft gisteren de marathon van Frankfurt gewonnen. Zijn tijd van 2.06.16 was een parkoersrecord. Dat leverde Kirwa een bonus op van 75.000 euro. De verrassende winnaar dankte zijn zege aan een sterke eindsprint waarin hij landgenoot en titelverdediger Robert Kiprono Cheruiyot passeerde. Ook de derde plaats was voor een Keniaan: William Kiplagat. Bij de vrouwen kwamen de beste twee atletes eveneens uit Kenia: Agnes Kiprop (2.26.57) en Hellen Jemaiyo Kimutai. (ANP)

Bartko/Kluge beste in Zesdaagse van A’dam

AMSTERDAM. Robert Bartko en Roger Kluge hebben de Zesdaagse van Amsterdam gewonnen. Het Duitse koppel verzamelde op de wielerbaan in Amsterdam 264 punten. De Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli eindigden op één ronde als tweede, met 250 punten. Danny Stam werd met zijn Duitse partner Leif Lampater zaterdagnacht derde. Stam en Lampater hadden ook een ronde achterstand, maar vijftien punten minder dan Risi en Marvulli. Theo Bos besloot zijn tijdelijke rentree op de baan met een vijfde plaats. De wegrenner van Rabobank kwam samen met Peter Schep tot 226 punten. Het Nederlandse duo moest elf ronden toegeven op Bartko en Kluge. Vera Koedooder en Kirsten Wild waren de beste vrouwen. (ANP)

Waterpolo: AZ&PC verder in LEN Trophy

AMERSFOORT. De waterpoloërs van AZ&PC hebben zich zaterdag verzekerd van een plaats in de tweede kwalificatieronde van het toernooi om de LEN Trophy. In Amersfoort bleef AZ&PC knap overeind tegen het sterke NE Patras uit Griekenland: 7-7. Door het gelijkspel is de ploeg zeker van minimaal de vierde plaats in de groep en daarmee van een vervolg in het Europese bekertoernooi. De waterpoloërs van BRC zijn uitgeschakeld. (ANP)

Eerste Belgische titel judoka Van der Geest

HERSTAL. Elco van der Geest heeft zaterdag in Herstal zijn eerste judotitel in België behaald. Van der Geest, die namens België al uitkwam bij de wereldkampioenschappen in Rotterdam, veroverde de nationale titel in de klasse tot 100 kilogram. (ANP)