kort

Doodsbedreiging burgemeester van Pekela past in trend

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Burgemeester Meindert Schollema (PvdA) van de gemeente Pekela is met de dood bedreigd. Dat meldde de politie Groningen gisteren. Het geweld tegen lokaal bestuur stijgt. De gemeente Pekela ontving eind augustus een dreigbrief die geadresseerd was aan de burgemeester. Schollema is daarop zelf naar de politie gestapt. De politie neemt het dreigement serieus en is een onderzoek gestart. In het belang van het onderzoek wil een woordvoerder niets inhoudelijks over de zaak zeggen. Volgens een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken stijgt het geweld tegen het lokaal bestuur nog elk jaar. In 2008 maakte 69 procent van burgemeesters en wethouders melding van een vorm van bedreiging, tegenover 59 procent in 2007. Het percentage meldingen van bedreigde raadsleden steeg vorig jaar van 39 naar 49 procent.

Vreeman treedt af als burgemeester Tilburg

Door onze correspondent

Tilburg. Burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) is bereid op zo kort mogelijke termijn terug te treden als burgemeester van Tilburg. Dat heeft hij de Commissaris van de Koningin zaterdagochtend laten weten. „Ik deel de conclusie van de gemeenteraad dat er sprake is van een verstoorde verhouding”, luidt de schriftelijke verklaring van Vreeman. Verder wil hij niet reageren. Afgelopen woensdag nam de Tilburgse gemeenteraad een motie van afkeuring aan tegen Vreeman. De raad verweet hem informatie te hebben achtergehouden over de overschrijding van bouwkosten van het Midi-theater. Vreeman gaat nu met de fractievoorzitters overleggen over de overdracht van zijn werkzaamheden. Tot die tijd blijft hij aan het werk. Het precieze moment waarop burgemeester Vreeman uit zijn functie treedt moet de komende tijd duidelijk worden.

Risicogroepen H1N1 mogelijk uitgebreid

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft de Gezondheidsraad en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) gevraagd te onderzoeken of het aantal risicogroepen voor Mexicaanse griep (H1N1) moet worden uitgebreid. In Nederland worden alleen risicogroepen vanaf november ingeënt. Tot de risicogroepen behoren onder anderen ouderen, diabetespatiënten en zwangere vrouwen. Klinks verzoek staat los van het overlijden van een 14-jarig meisje aan de Mexicaanse griep vorige week maandag. Zij was de zesde patiënt die in Nederland aan deze ziekte overleed, en de eerste die vóór de besmetting gezond was.

Extra plaatsen voor gesloten jeugdzorg

Den Haag. Twee jeugdgevangenissen gaan vanaf januari tijdelijk gesloten jeugdzorg aanbieden. In De Heuvelrug in Overberg en ’t Anker in Harreveld komt plaats voor 151 jongeren. Dat heeft minister Rouvoet (Jeugd, ChristenUnie) aan de Tweede Kamer gemeld. Sinds begin vorig jaar kunnen jongeren met ernstige problemen uit huis worden geplaatst voor behandeling in gesloten jeugdzorg. Momenteel zitten er door plaatsgebrek in de jeugdzorg nog 264 in een jeugdgevangenis, terwijl ze niet voor een strafbaar feit zijn veroordeeld. Eind dit jaar moet deze situatie verholpen zijn. (ANP)

Man ontvoert jongen om eieren gooien

Doesburg. Een 51-jarige man uit Doesburg was zo boos dat er een ei tegen de ruit van zijn woning was gegooid, dat hij besloot een van de vermoedelijke daders te ontvoeren. De dertienjarige jongen werd door de man meegenomen in zijn bestelbusje. Nadat de jongen de namen van zijn vriendjes had doorgegeven, werd hij weer vrijgelaten. De politie heeft de man aangehouden. (ANP)