Kaukasus: weer activist gedood

Bij een moordaanslag op de Russische Kaukasus is opnieuw een prominente mensenrechtenactivist en criticus van de regering omgekomen. Maksjarip Aoesjev werd gisteren gedood toen onbekende aanvallers zijn auto in de deelrepubliek Kabardino-Balkarië vanuit een passerende wagen met machinegeweren onder vuur namen.

Aoesjev is de derde activist op de noordelijke Kaukasus die omkomt bij een aanslag in iets meer dan drie maanden. In juli werd het met kogels doorzeefde lichaam van Natalia Estemirova in Ingoesjetië gevonden. Een maand later werden in Tsjetsjenië de lichamen van activist Zarema Sadoelajeva en haar man in de kofferbak van hun auto gevonden.

Aoesjev was een zakenman uit een prominente familie in Ingoesjetië. Hij stelde schendingen van de mensenrechten door de autoriteiten aan de kaak en organiseerde grootschalige protesten, vooral gericht tegen de vorige president, Moerat Zjazikov. Aoesjev kwam daarbij in het bijzonder op voor ontvoerde en verdwenen jongemannen. Zijn eigen zoon en neef werden jaren geleden ontvoerd, volgens Aoesjev door de autoriteiten. Die zouden in hun strijd tegen islamitische opstandelingen iedereen die ook maar enigszins verdacht werd van banden met de opstandelingen keihard en onwettig aanpakken.

Aoesjev nam vorig jaar de website over van de met een politiekogel gedode Ingoesjeetse journalist Magomed Jevlojev. Die site bericht over ontvoeringen, moorden en andere misdaden gepleegd door de lokale autoriteiten. Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial vreesde Aoesjev al een tijdje voor een „wraakactie van de geheime diensten”. Aoesjev zou het slachtoffer zijn geworden van zijn werk tegen Zjazikov.

Oud-president Zjazikov werd na de dood van Jevlojev door het Kremlin vervangen voor een meer gematigde leider, Joenos-Bek Jevkoerov, die Aoesjevs steun genoot. Hij beloofde de strijd aan te binden met corrupte ambtenaren en op te komen voor mensenrechtenactivisten. Volgens Jevkoerov is de aanslag een poging om de regio te „destabiliseren”.

Volgens mensenrechtenorganisaties wordt het werk voor activisten op de Kaukasus steeds gevaarlijker. Tatjana Loksjina van Human Rights Watch zei gisteren dat dat tegenwoordig „gelijkstaat aan zelfmoord”. (AP, Reuters)