Jongere zus van Fidel en Raúl: ik werkte voor de CIA

Juanita Castro, die al vroeg brak met haar broers Raúl en Fidel en de revolutie die zij in Cuba ontrolden, heeft voor de CIA gewerkt. Dit onthulde ze gisteren tegen de Spaanstalige tv-zender Univisión in een interview ter promotie van haar memoires, die deze week uitkomen.

Nadat haar broers in 1959 de macht hadden gegrepen, keerde Juanita (76) zich al snel van hun bewind af. Ze kon zich niet vinden in de autoritaire bestuurstijl en de executies en arrestaties van opponenten. Vooral haar band met Fidel verslechterde; voor Raúl bleef ze zijn lievelingszusje.

Volgens Juanita werd ze in 1961 benaderd door de CIA. „Ze wilden met me praten, want ze hadden wat interessants te vertellen en te vragen”, vertelde ze gisteren. „Ik was nogal geschokt, maar ik zei in ieder geval: ‘ja’.” Volgens de auteur van Juanita’s memoires, die gisteren ook het vraaggesprek op Univisión afnam, „begon op deze wijze een lange relatie met de aartsvijand van Fidel Castro”.

Totdat ze in 1964 Cuba uiteindelijk ontvluchtte, hielp Juanita tegenstanders van het bewind: ze bood hun onderdak in haar eigen huis of hielp hen het land uit. Ze zou hierin gesteund zijn door haar moeder en soms door Raúl.

De inhoud van de memoires (Fidel en Raúl, mijn broers. De geheime geschiedenis) werd tot nu toe strikt geheim gehouden en de komende dagen wordt de rest van het interview in fragmenten uitgezonden. Hierin zou Juanita ook vertellen hoe ze in ballingschap (eerst in Mexico, later in Miami) voor de CIA actief bleef. De vraag is bijvoorbeeld of ze een aandeel had in de tientallen aanslagen die de CIA tegen haar broer beraamde. (AP)