ING stoot Nationale Nederlanden af

Bank-verzekeraar ING gaat zichzelf opsplitsen door verzekeringstak Nationale-Nederlanden en een deel van de bankactiviteiten af te stoten. Ook betaalt ING de helft van de staatshulp van 10 miljard euro die ze kreeg versneld terug.

De vanochtend op een persconferentie aangekondigde ingrijpende herstructurering komt mede door druk van de Europese Commissie tot stand. De afgelopen maanden is intensief met Brussel onderhandeld over de voorwaarden voor de staatssteun die ING tot twee keer toe heeft ontvangen. Volgens ING-topman Jan Hommen is de noodzakelijke reorganisatie een combinatie van een strategische herziening en eisen uit Brussel.

Na de herstructurering zal ING een overwegend Europese bank zijn met een sterke positie in de Benelux. Behalve Nationale-Nederlanden gaat ING ook haar divisie vermogensbeheer afstoten en de Amerikaanse tak van internetbank ING Direct. Dat laatste was een expliciete eis van Brussel.

Alle af te stoten onderdelen worden de komende vier jaar verkocht of naar de beurs gebracht. Een combinatie van beide is ook mogelijk. In Nederland gaat ING verder een nieuwe speler op de hypothekenmarkt creëren met een marktaandeel van 6 procent. Dit nieuwe bedrijf zal onder meer bestaan uit Westland Utrecht, de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden en de portefeuille met kredieten aan particulieren van ING Retail Nederland – onderdelen die ook in de verkoop gaan.

ING kondigde een aandelenemissie van 7,5 miljard euro aan. Daarvan wordt 6 miljard gebruikt om een deel van de staatssteun terug te betalen, inclusief rente en de boete voor vervroegd aflossen. ING had deze staatssteun een jaar geleden nodig om de gevolgen van de kredietcrisis op te vangen. ING had via dochterbedrijf ING Direct USA fors geïnvesteerd in risicovolle Amerikaanse hypotheken die door de crisis veel minder tot niets meer waard waren.

Op de Amsterdamse beurs moest het aandeel ING vanmorgen ruim 9 procent inleveren.

ING: pagina 11