In een paar minuten alles weggegeven

Het vrouwenelftal van Vera Pauw verloor zaterdag met 3-0 van Noorwegen. Maar een wonder kan nog altijd.

Het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal heeft het eerste WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen met 3-0 verloren. De ploeg van Vera Pauw, die vorige maand nog de halve finales van het EK bereikte, hield zaterdag lang stand, maar gaf het duel vlak voor rust uit handen. Binnen een paar minuten vielen er twee doelpunten, waarvan één uit een penalty.

Als de speelsters nog op een roze wolk zaten van het EK, dan zijn ze er nu wel af gevallen.

Vera Pauw: „Neem van mij aan dat ze al een tijd met beide benen op de grond stonden. Deze slachting heeft puur met individuele fouten te maken; in kort tijdsbestek hebben we alles weggegeven, omdat speelsters hun afspraken niet nakwamen. Zonde, want tot de 44ste minuut hadden we het allemaal in eigen hand. Ik zei vlak voor het eerste doelpunt nog tegen Ed [Engelkes, assistent]: van deze ploeg hoeven we niet te verliezen.”

En nu?

„Kwalificatie lijkt een onmogelijke opgave, omdat we een zware loting hebben en alleen de eerste in de groep doorgaat. Toch sluit ik een wonder in de thuiswedstrijd tegen Noorwegen [in juni] niet uit. Anderhalf doelpunt in 45 minuten, er zijn wel eens gekkere dingen in het voetbal gebeurd.”

Donderdag speelt Nederland tegen Macedonië, maar u belt nu vanuit Ramallah. Wat doet u daar?

„Ik ben gevraagd om Sepp Blatter [voorzitter van de FIFA] te vervangen bij de eerste interland van het Palestijnse vrouwenteam. Een hele eer. Maar ook bizar. Er zit een bewaker voor mijn hotelkamer en ik word vervoerd per politie-escorte. Vandaag werd er vlak voor ons een militair neergestoken. Als ik bang ben, houd ik mijzelf voor dat die speelsters ook heel moedig zijn. Voetbal is voor hen meer dan achter een bal aanrennen.”

    • Danielle Pinedo