Het verdeelde huis Saoed

Een Saoedische man voerde in zijn huis in Jedda met drie vrienden een openhartig gesprek over zijn buitenechtelijke escapades en seksuele hoogstandjes. Zoiets zullen Saoedische mannen wel vaker doen, maar dit gebeurde voor de camera’s van het Libanese tv-station LBC. Het regende vervolgens klachten van Saoedische kijkers. De man, een vader van vier kinderen, werd gearresteerd door de religieuze politie en op 7 oktober veroordeeld tot vijf jaar cel en duizend zweepslagen. Zijn drie vrienden kregen elk twee jaar en driehonderd zweepslagen. Vrijdag werd de vrouwelijke journalist die de uitzending had gemaakt veroordeeld tot zestig zweepslagen.

Het gewraakte gesprek was een aflevering van het LBC-programma Rode lijnen, waarin de taboes van de Arabische wereld worden behandeld. En seks buiten het huwelijk is in het aartsconservatieve Saoedi-Arabië het minst bespreekbare onderwerp. Het koninkrijk is een van de acht landen waar het klassieke islamitische strafrecht van kracht is. Daarin staat op seks buiten het huwelijk (zina), in overeenstemming met soera 24, vers 2 van de koran, een straf van honderd zweepslagen.

De Saoedische kantoren van LBC zijn gesloten. De zender is pikant genoeg eigendom van prins Al-Walid bin Talal, een kleinzoon van Ibn Saoed, de stichter van de dynastie. De prins is een van de rijkste mannen ter wereld en is voor Saoedische begrippen een vrijdenker. Die vrijzinnigheid wordt hem niet in dank afgenomen door behoudender familieleden. Zijn broer, prins Khaled bin Talal, gaf deze zomer een interview aan een islamistische website. Daarin verweet hij Walid ondeugd te propageren en religieuze waarden te schenden.

Walid noemt zichzelf een traditionele moslim met liberale opvattingen. Zo is hij ervoor ook vrouwen toe te staan auto te rijden; geen hemelbestormende gedachte. Khaled zei dat hij al jaren probeert de meningsverschillen met zijn broer binnenskamers te regelen. „Nu hij hier films en tv-programma’s verspreidt” , zei hij, „moet ik wel in de openbaarheid treden”. Hij suggereerde Walids activa – zo’n 13 miljard dollar – te bevriezen tot hij berouw toont.

Dirk Vlasblom

    • Dirk Vlasblom