Even terugbetalen

De KNSB-kernploeg, zei Rintje Ritsma ooit, is er om schaatsers naar de top te brengen, niet om topsporters te begeleiden. Het toenmalige schaatsicoon had net een commerciële ploeg opgericht, los van de schaatsbond die zich hevig had verzet tegen de komst van de merkenploegen. Veertien jaar later leidt de schaatsbond, samen met de gewesten, nog steeds langebaanschaatsers op. En zodra ze de top hebben gehaald, staan de commerciële schaatsteams klaar om de grootste talenten eruit te plukken. En er geld mee te verdienen.

Maar ook in de schaatssport heeft het kapitalisme een keerzijde, zo bleek de afgelopen weken rondom het DSB-faillissement. De schaatsers van de gelijknamige ploeg moesten tijdens hun trainingskamp de ijsbaan in Erfurt uit eigen zak betalen omdat hun bankpasjes onbruikbaar waren geworden.

Maar de KNSB is niet rancuneus, zo bleek te midden van alle commotie. De bond trok genereus de portemonnee om de toppers van de voormalige DSB-ploeg, onder wie Marianne Timmer, Margot Boer, Simon Kuipers en Mark Tuitert, in hun aanloop naar olympisch Vancouver financieel te ondersteunen. De KNSB staat de komende tijd garant voor dereis- en verblijfskosten van de voormalige DSB-schaatsers en alle kosten van de trainingsfaciliteiten van de ploeg.

Gisteren werd bekend dat de KNSB ook voor de marathonschaatsers een vangnet heeft opgehangen, al beperken de onkosten zich de huur van het Thialf-ijs, een paar honderd euro per week. De facto ondersteunt de Nederlandse schaatsenrijdersbond daarmee ook het Nieuw-Zeelandse schaatsen, want een prominent lid van de oude DSB-ploeg is Shane Dobbin, uit Palmerston North.

De coach van de langebaanploeg van het failliete DSB, Jac Orie, verwacht nog voor de NK afstanden, vanaf komende vrijdag, een nieuwe hoofdsponsor te kunnen presenteren. Misschien kan die meteen ook de door de bond gemaakte kosten vergoeden.

Rob Schoof

    • Rob Schoof