Europees verbond van extreemrechtse partijen

Extreemrechtse partijen uit vijf Europese landen hebben afgelopen zaterdag in Boedapest een bondgenootschap gevormd tegen de Europese Unie en de globalisering. De Alliantie van Europese Nationale Bewegingen bestaat uit de Hongaarse partij Jobbik, het Franse Front National, het Belgische Front National, het Italiaanse Fiamma Tricolore en de Zweedse Democraten.

Zoltan Balczo, de vice-voorzitter van Jobbik, verklaarde dat er ook besprekingen gevoerd worden met de British National Party (BNP) en de Oostenrijkse FPÖ, en met Spaanse en Portugese partijen. „De Alliantie zal een officiële Europese partij worden die zal worden geregistreerd in België of in Straatsburg”, aldus Balczo.

Afgevaardigden van de vijf partijen ondertekenden een manifest waarin ze pleiten voor de vervanging van de EU door een losse confederatie van staten en voor meer steun aan families om de bevolkingskrimp in Europa tegen te gaan. „Dit is een belangrijke stap (...) voor de renaissance van soevereine staten”, zei Marc Abramsson, de leider van de Zweedse Democraten. „Het is een strijd voor onze cultuur en onze tradities”.

Vooralsnog is het voor de nieuwe alliantie niet mogelijk om een fractie in het Europees Parlement te vormen, omdat de regels van het parlement dat verhinderen. Een fractie moet bestaan uit ministens 25 Europarlementariërs uit een kwart van de lidstaten. Jobbik en het Franse Front National hebben elk drie afgevaardigden in het Europees Parlement, maar de andere drie partijen zijn niet vertegenwoordigd. De BNP heeft twee Europarlementariërs, evenals de FPÖ.

In het Europees Parlement zit al een rechts-nationalistische en eurosceptische fractie, Europa van Vrijheid en Democratie. Hiertoe behoren leden van partijen als de UK Independence Party, de Italiaanse Lega Nord en de Deense Volkspartij. Extreemrechtse en nationalistische partijen boekten grote winst bij de Europese verkiezingen van juni. Het Hongaarse Jobbik haalde bijna 15 procent van de stemmen. (AFP, AP)