Erdogan kiest partij voor Iran

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft westerse landen er van beschuldigd dat zij Iran „oneerlijk” behandelen in de onderhandelingen over Irans nucleaire programma. Erdogans uitspraken komen kort voor de verwachte reactie van Iran op een internationaal voorstel over het atoomprogramma van Teheran.

„Wij zijn geen voorstander van massavernietigingswapens in Iran en in onze regio”, zei Erdogan gisteren tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Erdogan, die vandaag aan een tweedaags bezoek aan Teheran begon, noemde het vervolgens „oneerlijk en onjuist” om Iran onder druk te zetten wanneer andere landen wel kernwapens hebben. Erdogan noemde geen namen, maar algemeen wordt aangenomen dat Israël als enige staat in het Midden-Oosten over kernwapens beschikt.

De kritiek van Erdogan ligt gevoelig gezien het Turkse lidmaatschap van de NAVO, en het Turkse streven om lid te worden van de Europese Unie. De Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zijn betrokken bij de internationale besprekingen over het nucleaire programma van Iran. Westerse landen vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen. Teheran houdt vol dat het atoomenergie wil gebruiken voor vredelievende doeleinden.

Iran zal „de komende dagen” reageren op een door de Verenigde Naties voorgesteld plan om een deel van Irans laagverrijkte uranium naar het buitenland te sturen voor verdere bewerking, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki vanochtend gezegd. Iran zou onder meer extra garanties willen dat het uranium weer terugkomt. (Reuters, AP)